Oran

Tart hamuru hazırlamanın püf noktaları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Tart; ince bir hamurun üzerine isteğe bağlı tatlı- tuzlu olarak çeşitli sebze-et veya muhteşem meyve ve kremalarla bezenen lezzetli bir üründür. Meyveli, hafif bir tatlı dediğimiz anda da karşımıza birbirinden değişik çeşitleri ile çıkar. Tek porsiyonluk veya bir bütün halinde pişen ve piştikten sonra dilim dilim sofralarımıza konuk olan pastanelerin gözde lezzeti çok gösterişli görüntüsü ile bizi büyüleyen tartların altın kurallarını sizler için sıraladık. Üzerine eklediğiniz malzemenin lezzeti ise tamamen sizin damak tadınıza kalan hamurların ağızda dağılan o gevrek tart hamurunu yapmanın püf noktaları şimdi Tarifini Sevdim’de…
Devamını Oku
|

1. Malzemeler

Malzemeler resmi

Öncelikle kullanacağınız malzemelerin hepsinin soğuk olmasına özen gösterin. Sıcak malzemeler hamuru ısıtmaya başlayacağı için istediğiniz kumlu hamuru yakalamak zorlaşır. Tart hamuru hazırlamak için gerekli malzemeler: tereyağı, un, yumurta sarısı, pudra şekeri, su ve tuz.

2. Ölçüler

Ölçüler resmi

Tart hamuru yapacağınız boyuta göre kullanacağınız malzemelerin miktarı her zaman değişiklik göstermektedir. Eğer tartolet yapacaksanız az malzeme kullanmanız yeterli olacaktır. Eğer tek büyük bir tart hamuru hazırlayacaksanız malzemeleri bu oranda ayarlamanız büyük önem taşır.

3. Un Kullanımı

Un Kullanımı resmi

Tart ve tartöletlerde kullanılan unların 2–3 kez elenmiş, havalandırılmış unlarla yapılması gerekmektedir. Kullanılan unların mutlaka elenmiş olması en önemli ayrıntılardan biridir.

4. Pudra Şekeri Kullanımı

Pudra Şekeri Kullanımı resmi

Tart ve tartöletler için özellikle pudra şekeri kullanılır. Çünkü pudra şekeri çabuk eriyebilen bir yapıdadır. Ancak ilave edilecek miktara dikkat etmek gerekir. Çok miktarda ilave edilen pudra şekeri, hamuru sertleştirerek çalışmayı zorlaştırır. Bu da ürünün kalitesini olumsuz yönde etkiler.

5. Mutfak robotu ve mikser kullanımı

Mutfak robotu ve mikser kullanımı resmi

Tart ve tartolet hamurlarında genellikle elle yoğurulan tarifler verilir ama en sağlıklısı el ısısının hamuru ısıtmasını engellemek için mutfak robotunda ya da mikserde hazırlamaktır. Ancak bu araçlar hamur yoğurmada kullanılırken düşük devirde kısa süre kullanılmalıdır.

6. İlk adım

İlk adım resmi

Mikser ve mutfak robotu kullanmak istemeyenler içinse; bir yoğurma kabının içerisinde tereyağı ile elenmiş unu karıştırın. Hafif tortulu bir yüzey oluştuktan sonra üzerine yumurta sarısı, elenmiş pudra şekeri ve tuzu ekleyerek yoğurma işlemine başlayın. İrili ufaklı olan hamur parçalarını pürüzsüz bir hale getirmek için üzerine son olarak soğuk su ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Bu aşamada hamurla çok fazla oynamadan hızlı hareketlerle kısa sürede el çabukluğu ile hamuru pürüzsüz bir hale getirin.

7. Dinlenme

Dinlenme resmi

Hazırlanan hamur bir streçe sarılarak 20-30 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Hamur soğuduktan sonra içerisinde tane tane yağ tanelerini görmelisiniz. Eğer hamur içerisinde yağ tanelerini görürseniz hamurunuz kullanmaya hazır demektir.

8. Tart Kalıpları

Tart Kalıpları resmi

Tartların hazırlanmasında derinliği fazla olmayan kenar yüksekliği 3 cm olan kalıplar tercih edilir. Çünkü tartların kabarması istenmediğinden derin kalıplar kullanılmaz.

9. Tartolet Kalıpları

Tartolet Kalıpları resmi

Tart kalıplarının tek kişilik olarak tasarlandığı çelik, teflon vb. materyallerden hazırlanmış kalıplardır. Bu kalıplarda küçük tartöletler yapılır.

10. Hamuru açma

Hamuru açma resmi

Un serpilmiş tezgahta bir merdane yardımıyla hamuru açın. Yağlanmış tart hamurunun içini ve kenarlarını kaplayacak büyüklükte hamuru açarak tart kalıbının içerisine yerleştirin. Eğer hamur açmakta zorlanıyorsanız iki ayrı parça yağlı kağıt hazırlayın. Hazırladığınız tart hamurunu bu yağlı kağıtlar arasına koyun ve yağlı kağıt üzerinden hamuru açın. Dilerseniz bu aşamada tek bir yağlı kağıtta kullanabilir, üzerine hamuru koyarak merdane ile açabilirsiniz.

11. Fazlalık hamurlar

Fazlalık hamurlar resmi

Tart kalıbının çevresinden sarkıttığınız fazla hamur parçalarını keserek, tart kalıbının şeklini koruyun. Tart hamuru bir bütün olarak pişeceği ve bir kalıp olarak çıkacağı için bu adımı asla atlamayın.

12. Hamuru zenginleştirme

Hamuru zenginleştirme resmi

Tart hamurunun tadını zenginleştirmek isterseniz içerisine portakal kabuğu, limon kabuğu veya çikolata kullanabilirsiniz. Bu sayede hazırladığınız hamurun kendisi de aromalı olacaktır.

13. Hamur delikleri

Hamur delikleri resmi

Tart hamurunun kabarması hazırlayacağınız tart için büyük bir sorun yaratır. Kabaran hamur kolay kırılır ve üzerine istediğiniz gibi süsleme yapamazsınız. Bunun için hamuru döşedikten sonra bir çatal yardımıyla hamurda delikler açın. Bu sayede tart hamurunun üzerini çatal ile delerek şeklinin bozulmasını engelleyebilirsiniz. Bu sayede tart hamuru kabarmayacaktır ve istediğiniz gibi üzerini süsleyebileceksiniz.

14. Ağırlık

Ağırlık resmi

Bir diğer kabarmayı önleyen önemli bir püf noktası ise tart hamurunun üzerine mutlaka ağırlık yapacak şeyler koymak gerekmektedir. Böylece hamur kıvamını alırken tart şekli bozulmayacaktır. Tart hamurunun kabarmaması için üzerine ağırlık koymak için öncelikle hamurun üzerine bir yağlı kağıt koyun. Yağlı kağıt üzerine kuru fasulye veya nohut gibi bakliyatlar koyarak tart hamurunuzu pişirebilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız kuru bakliyatları bir kavanoz içinde saklayın. Tart yaparken yıllarca kullanabilirsiniz.

15. Hamur Saklama

Hamur Saklama resmi

Tart hamurunu yaptığınız gün kullanmak istemezseniz eğer tart hamurunu önce yağlı kağıda sarıp, ardından streç filme sıkıca sardıktan sonra derin dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.

16. Pişirme

Pişirme resmi

Tart ve tartolet hamurunu pişirirken fırınınızın tarifte belirtilen süreye gelmiş olmasına dikkat edin. Yeterli sıcaklığa gelmemiş ısı tartınızın pişmeden yağ bırakmasına ve çekmesine neden olabilir.

Tart Hamuru Hazırlamanın Püf Noktaları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER