Oran

Şerbetli tatlıların püf noktaları

tarifinisevdim
Ayraç
Bugün sizlere tatlı bir konu başlığı hazırladık. Türk mutfağının olmazsa olmazlarından biri olan şerbetli tatlılar. Mutfakta çok severek yer verdiğimiz, misafirlere özel olarak hazırladığımız tatlı mı tatlı lezzetli mi lezzetli tatlıların püf noktaları ile huzurlarınızdayız. Çok sevdiğimiz şerbetli tatlıların özellikle evde yapılanları daha makbuldür. Evde hazırlaması daha zor olsa bile ev yapımı şerbetli tatlıların yeri kalbimizde her zaman bir başkadır. En sevdiğimiz revani, künefe ve baklava gibi birçok tatlının ortak noktası olan şerbet nasıl bu kadar çok seviliyor? Bu tatlıların yapımındaki sırlar neler? İşte tüm bu soruların cevabı ise doğru zamanda, doğru şekilde hazırlanmasından kaynaklanıyor. Bazen şerbetli tatlıların kıvamı ve tadı istediğimiz gibi olmuyor. Şimdi on bir ayın sultanı Ramazan ayına ve bayrama yaklaşıyorken sizler için misafirlerinize şerbetli tatlı hazırlarken uygulamanız gereken püf noktalarını bu yazımızda hazırladık. Ağızınızın tadı hiç bozulmasın keyifli okumalar.
Devamını Oku
|

1. Şerbet tarifi

Şerbet tarifi resmi

Bugün sizler için klasik bir şerbet tarifi hazırladık. Her tatlının farklı tarifi olsa da genel olarak 1 – 1 şeklinde olur. Yani bir su bardağı su için bir su bardağı toz şeker. Normal bir fırın tepsisinde tatlı yapıyorsanız ölçünüz 3 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şeker olmalı. Tarifimizin diğer püf noktaları ise bir sonraki maddelerimizde saklı. Şerbetinize aroma katmak için bir paket vanilya da ekleyebilirsiniz. Malzemeler: 3 su bardağı su, 3 su bardağı toz şeker ve yarım limon suyu.

2. Şerbet yapımı

Şerbet yapımı resmi

Şerbet aslında şeker ve suyun karışımıdır. Öncelikle bir tencere içerisine su ve toz şekeri ekleyin. Şekerli su kaynadıktan sonra içine biraz limon suyu ekleyerek karıştırın. Ardından 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.

3. Şerbet pişirirken dikkat edilmesi gerekenler

Şerbet pişirirken dikkat edilmesi gerekenler resmi

Şerbeti kısık ateşte başıboş olarak ocakta bırakmak şerbet yapımı için oldukça yanlış bir davranıştır. Şerbet yaparken sık sık kontrol ederek, kıvamına bakarak ve kısık ateşte pişirmek gerekmektedir. Bu aşamada şerbetin koyuluk oranı ve sululuk oranını rahatlıkla takip edebilirsiniz. Unutmayın eğer şerbetiniz çok sulu olursa tatlınızın şeklini bozarak onları dağıtır. Eğer şerbet çok koyu olursa tatlı şerbeti emmez ve oldukça katı bir kıvamda kalır.

4. Şerbet kıvamı

Şerbet kıvamı resmi

Şerbetli tatlıların en önemli noktası şerbetinin kıvamında gizlidir. Bu yüzden şerbetin kıvamı oldukça önemlidir. Şerbet kıvamını ayarlarken fazla kaynamaması ve az pişmemesi en önemli unsurlardan biridir. Şerbet yaparken en fazla 10 dakika pişirin ve mutlaka limon suyu ekleyin. Şerbetin kıvamını anlamak için bir kaşığa alın ve kaşıktan damlamıyorsa şerbetiniz olmuş demektir. Bir diğer yöntem ise şerbeti akıttığınızda ip gibi akıyorsa şerbetiniz tam kıvamında demektir.

5. Şerbet sıcaklığı

Şerbet sıcaklığı resmi

Genel olarak baktığımızda şerbetin oda sıcaklığında, tatlının ise fırından çıkmış sıcak halini kullanmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ancak burada dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Her tatlının kendine göre bir şerbet ayarı ve sıcaklık ayarı vardır. Konuya örnek vererek devam etmek gerekirse, şekerpare hamurunun sıcak ve şekerpare şerbetinin de sıcak olması gerekmektedir. Bu tamamen şekerpare tatlısına özel bir durumdur. Ancak genel olarak tatlılara baktığımızda şerbetin oda sıcaklığında, tatlının ise sıcak olması gerekir.

6. Şerbetin tatlı ile buluşması

Şerbetin tatlı ile buluşması resmi

Sıcak olan tatlı ve soğuk olan şerbet bir zıtlık yaratmaktadır. Oda sıcaklığında olan şerbeti, sıcak olan tatlı iyice içine çeker. Eğer koyu bir şerbet yaparsanız hamur tatlının şerbetini çekmeyecektir. Bu neden ile kıvamına oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.

7. Limon

Limon resmi

Şerbeti hazırlarken mutlaka içerisine limon suyu eklemeniz gerekmektedir. Şerbetin kristalleşmesini ve tatlının şekerlenmesini limon engellemektedir. Bu sebeple şerbetin içerisine ekleyeceğiniz limon suyu oldukça önemlidir. Limon suyunu şerbetin içerisine eklerken dikkat etmeniz gereken nokta ise şerbetin tamamen su kıvamında olduğu zamandır. Şeker, suyun içinde eridikten sonra şerbeti ocaktan almadan 2 – 3 dakika önce katın. Eğer limon suyu yoksa yerine 2 – 3 tane çok büyük olmamak şartıyla limon tuzu da ekleyebilirsiniz.

8. Tahta kaşık

Tahta kaşık resmi

Şerbet hazırlarken içerisine sadece tahta kaşık sokabilirsiniz. Diğer materyalleri şerbet yaparken kullanmamalısınız.

9. Dinlenme

Dinlenme resmi

Şerbetli tatlılarda dinlenme süresi en az 4 saat olmalıdır. Bu sayede tatlı hamuru veya yufkası, şerbeti iyice içerisine çeker.

10. Saklama

Saklama resmi

Şerbetli tatlıları kesinlikle buzdolabında saklamayın. Buzdolabında saklanan tatlılar şekerlenir. Bu nedenle şerbetli tatlıları mutlaka oda sıcaklığında bekletin.

11. Tarifini Sevdim şerbetli tatlılar

Tarifini Sevdim şerbetli tatlılar resmi

Bir sonraki maddelerde sizler için hazırlamış olduğumuz şerbeti tatlı tariflerine göz atabilirsiniz.

12. Fındıklı Revani

Fındıklı Revani resmi

Geleneksel tatlılarımızdan biri olan revanin hafif, yumuşacık kıvamıyla hem masalarınız hem de ağız tadınız güzelleşecek. Tarifimizin videolu detaylı hali için: Fındıklı Revani

13. Fırında Kadayıf Dolması

Fırında Kadayıf Dolması resmi

Ramazan ayının olmazsa olmazı kadayıf tatlısı. Sizler için çıtır çıtır damaklarda lezzet şöleni yaratacak bir tatlı tarifi hazırladık. Ramazan ve bayram sofralarınızı süslemeye aday olan tarifimizin detayına ulaşmak için: Fırında Kadayıf Dolması

14. Pratik Lokma Tatlısı

Pratik Lokma Tatlısı resmi

En meşhur şerbetli tatlılarımızdan biri olan lokma tatlısını sevmeyen yoktur. Dışarıda yediğimiz bu enfes lezzeti aslında evde yapmak oldukça kolay. Sizler için hazırlamış olduğumuz pratik lokma tarifimizin detayı: Pratik Lokma Tatlısı

15. Fındıklı Şekerpare

Fındıklı Şekerpare resmi

Çocukluğumuzdan bu yana her yaşta severek tükettiğimiz, özellikle bayram masalarının olmazsa olmazı olan şekerparenin tüm yapım aşamalarını videolu izlemek isterseniz eğer, Fındıklı Şekerpare buradan ulaşabilirsiniz.

16. Yufkalı Kadayıf Dolması

Yufkalı Kadayıf Dolması resmi

Görüntüsü ve tadı ile kendine hayran bırakacak bir tatlı tarifimiz ile sizlerleyiz. Kadayıf, ceviz, kaymak veya dondurmanın buluşmasına şahit olmak için Yufkalı Kadayıf Dolması tarifimizi deneyebilirsiniz.

Şerbetli Tatlıların Püf Noktaları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER