Oran

Balık pişirmenin püf noktaları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Balıklar zengin içeriği ile güçlü besin değerlerine sahiptir. Hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça faydalı bir besin türüdür. Mevsimine göre balık seçmek, zarar vermeden temizlemek en önemli ayrıntılardan. Ancak balık pişirme süreci…. Balığın türüne ve yemek zevkinize göre seçim yapmak önemlidir. Birçok pişirme alternatifi arasından en doğrusunu belirlemek ve yöntemi hakkıyla uygulamak balığın lezzetiyle birleştiğinde sofralarınızın tam bir balık ziyafetine dönüşmesinin mutluluğunu hissetmek en güzeli olsa gerek. Zengin balık çeşitliliği ve farklı balık pişirme şekilleri sayesinde balık kültürümüzün genişliğini yansıtacak sofralar hazırlamanız için besin değeri oldukça yüksek olan balıkların tazeliğini anlamak, pullarını temizlemek, farklı soslarla pişirmek ve birçok konuda sizlere yardımcı olması için hazırladığımız yazımızda ‘balık pişirmenin püf noktalarını’ derledik. Gelin balık pişirmenin püf noktalarına hep birlikte göz atalım.
Devamını Oku
|

1. Tazelik

Tazelik resmi

Pişireceğiniz balığın taze olması balık pişirmenin en büyük püf noktasıdır. Balıkları pişireceğiniz gün satın almalı veya tutmalısınız. Balık alırken mevsimine göre seçimler yapmak en doğrusu olacaktır. Ayrıca mevsimine göre balığın daha lezzetli ve yağlı olması da oldukça önemlidir. Balık alırken taze olup olmadığını rengine bakarak anlayabilirsiniz. Eğer rengi parlak ve diri bir görüntüsü varsa balığınız taze demektir. Taze olan balığın en önemli özelliklerinden birisi ise gözlerinin cam gibi olması ve kulaklarının alacalı kırmızı renkte olmasıdır. Bayat balığın derisi ise pul pul dökülmektedir. Aynı gün tutulan balık pişirildiğinde hemen dağılacağı için öncelikli olarak 4-5 saat buzdolabında bekletin.

2. Bekleme

Bekleme resmi

Balığınızı dondurucudan çıkartıyorsanız üzerine sirkeli soğuk su dökerek bekletebilirsiniz. Bu sayede hem daha gergin hem de daha parlak bir balık pişirmiş olacaksınız.

3. Su

Su resmi

Balıkların üzerinde bulunan fazla suyu bir kağıt havlu veya temiz bir bez ile alabilirsiniz.

4. Pullar

Pullar resmi

Balık pullarını temizlememek için genellikle balıkçıdan pulları temizlenmiş balıklar satın alınmaktadır. Ancak balıkların pulunu temizlemek sanıldığı kadar zor değildir. Pulları temizlemek için 3 ayrı yöntem vardır. 1.yöntem: Balık pulunu temizlemek için en önemli ihtiyaç keskin bir bıçaktır. Derin bir kap içerisine soğuk su doldurun ve balığı içerisine yerleştirin. İçerisinde ileri geri hareketler yaparak balık pullarını temizleyin. Bu sayede pullar suyun içerisinde kalır ve mutfak kirlenmez. 2.yöntem: Balığınızı soğuk suda ıslatın ve parmaklarınızla pullarını kazıyın. Balık suda yumuşadıktan sonra pullarını ayırmak daha kolay olacaktır. 3. yöntem: Balığı tezgah üzerine yatırın ve kuyruğundan tutarak bıçağın keskin tarafının tersi ile her iki tarafına da birkaç kez sürtün. Bu sayede balığın derisi, eti zedelenmeden ve bıçağınız da zarar görmeden pullarını temizleyebilirsiniz.

5. Çizik

Çizik resmi

Balığın ön ve arka kısmına atılan bir bıçak darbesi ile daha hızlı piştiğini biliyor muydunuz? Balıklar her iki tarafında da çizik varsa fırında daha çabuk ve iyi pişer.

6. Marinasyon

Marinasyon resmi

Balığı marine etmek için birçok alternatif marinasyon şekli vardır. Bunlardan bazıları sütle marine veya tarhana marine şekilleridir.

7. Sütle marine

Sütle marine resmi

En sık kullanılan marinasyon şekillerinden birisidir. Süt marinasyonu yapmak için gerekli olan malzemeler zeytinyağı, süt, kişniş, kimyon ve sarımsaktır. 1 kg balık için marine malzemeleri: 1 çay bardağı süt, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı kimyon ve 3 diş sarımsak.

8. Tarhana marine

Tarhana marine resmi

Bu marinasyon şekli tüm buğulama, fırın ve ızgara balık tarifleri için uygundur. Tarhana marine yapmak için gerekli olan malzemeler zeytinyağı, toz nane, sarımsak ve tarhanadır. 1 kg balık için marine malzemeleri: 2 çorba kaşığı toz tarhana, 1 çay kaşığı toz nane, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 3 diş sarımsak.

9. Kızartma

Kızartma resmi

Balığınızı kızartma yöntemi ile pişirmek istiyorsanız büyük balıklarınızı dilimleyerek kızartmalısınız. Balıkların eşit miktarda kızarması ve tavada rahat ettirebilmek için bu adım önemlidir. Eğer balıklarınız orta boyda veya küçük boyda ise tavaya yerleştirerek kızartma işlemine devam edebilirsiniz. Balıklarınızın tavaya yapışmadan kızarması için mısır ununa bulayabilirsiniz. Mısır unu sevmiyorsanız normal una bulayıp ardından kızartma işlemi de yapabilirsiniz. Eğer unu hiç sevmiyorsanız sadece yağ ile kızartabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli detaylardan birisi ise balıkları tavaya yerleştirmeden önce tavadaki yağın sıcaklığıdır. Yağ ısınmadan balığı tavaya koyarsanız balığınız tüm yağı çeker. Bu nedenle bol kızgın yağda kızartma işlemini yapmalısınız.

10. Izgara

Izgara resmi

Balığınızı ızgara olarak tüketmek isterseniz balığın içerisine sarımsak, tuz, karabiber veya defne yaprağı gibi aroma verici malzemeler ekleyebilirsiniz. Balığı ızgara olarak pişirmeden 2 saat önce balığın üzerine zeytinyağı sürün ve daha lezzetli şekilde pişmesini sağlayın. Balığınızın nar gibi kızarmasını istiyorsanız pişme esnasında da ara ara balığınızın üzerine yağ sürebilirsiniz. Aynı zamanda balığı önce una bulayıp ardından zeytinyağına batırıp çıkardıktan sonra ızgara da pişirdiğinizde balığın yapışmasını önlemiş olursunuz. Balığınızın dağılmaması için yağlı kağıt kullanarak balığınızı sarabilirsiniz. Mangalda balığınızı pişirmek istiyorsanız kömür ateşinizin ayarı oldukça önemli bir konudur. Izgara olarak pişirirken kömür ateşi kullanacaksanız balıkları pişirmeden yarım saat önce mangalı yakmalısınız. Izgarada pişecek balığın soğuk olması ve pişme süresinin uzaması balığın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

11. Fırın

Fırın resmi

Balıkları fırında pişirmek istiyorsanız en önemli noktalardan birisi ise fırın ısısıdır. Tüm balıkları 180 derece fırın ısısında pişirmelisiniz. Fırında balık pişirmek isteyenler öncelikli olarak yağlı kağıt kullanması gerekmektedir. Damak zevkinize göre fırında pişirilen balıklara sebze eklemesi yapabilirsiniz. Sebze kullanmak isterseniz öncelikli olarak soğanları halka şeklinde doğrayın ve üzerine sarımsak, kişniş, zeytinyağı, karabiber ve tuz gibi malzemelerle bir sos hazırlayın. Sosu balıkların üzerine eşit bir şekilde ekleyin. Yağlı kağıt içerisine balıkları dizin ve üzerine ekleyeceğiniz sos ile sebzeleri yerleştirin. Yağlı kağıt ile tüm balıkların üzerini kapatın. Balıkları kendi buharında pişirmeye bırakın. Eğer aromatik bir tat seviyorsanız balıklarınızı pişirirken defne yaprağı, taze biberiye ya da taze kekik ekleyebilirsiniz.

12. Buğulama

Buğulama resmi

Balığınızı buğulama olarak pişirmek istiyorsanız tavanın içerisine biraz sıvı yağ, su ve tereyağı ilave edin. Eklediğiniz tüm bu malzemeleri yüksek ateşte pişirin. Damak zevkinize göre balıkların üzerine karabiber ve tuz eklemesi de yapabilirsiniz.

13. Balık suyunda buğulama

Balık suyunda buğulama resmi

Enfes bir buğulama yapmak isterseniz balığın içerisine balık suyu eklemelisiniz. Balık suyunu yapmak için öncelikle bütün kılçıklarını balıktan ayırın. Bir tencere içerisine havuç, soğan, kereviz ve birazda zeytinyağı ekleyin. Tüm malzemeleri soteleyin ve ayırdığınız kılçıkları bu karışımın içerisine ilave edin. Tencerenin içerisine su ekleyin ve yaklaşık 45 dakika kadar kaynatın. Hazırladığınız suyu süzün ve bir kenara alın. Ayrı bir yerde hazırladığınız buğulamanın üzerine süzdüğünüz balık suyunu ekleyerek pişirin. Üzerine birkaç adet defneyaprağı eklemenizi de tavsiye ederiz.

14. Buharda pişirme

Buharda pişirme resmi

Dünya mutfaklarında en sağlıklı pişirme yöntemleri arasında gösterilmektedir. Buharda pişirilen balıklarda hiçbir besin kaybı ve şekil kaybı yaşanmaz. Buharda balık pişirmek için öncelikle bir geniş kap içerisine su koyarak suyu kaynatın. Üzerine delikli bir kap veya özel bir buhar kabı yerleştirin. Dilerseniz bu aşamada kaynayan su üzerine servis edeceğiniz tabağı da koyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey kaynayan suya dayanıklı bir tabak  Balıkları buharda pişirirken içerisine kuru soğan, zencefil, limon, defneyaprağı, maydanoz veya taze soğan gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Böylece balıklarınız pişerken içerisinde farklı lezzetlere yer verebilirsiniz. Tüm sebzeleri ekledikten sonra balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra balıkların buharda pişmesini bekleyin.

15. Balık kavurma

Balık kavurma resmi

Balık kavurma için domates, mantar, sarımsak, soğan, sivri biber, karabiber ve tuz kullanmanız yeterlidir. Balık kavurma yapmak için balıkları ve tüm malzemeleri doğrayın. Bir tencere içerisine tüm malzemeleri ekleyin ve kavurun. Kavurma işleminin ardından üzerine karabiber, tuz ekleyerek pişirmeye devam edin. Pişme işlemi bitince ocaktan alın ve sıcak olarak servis edin.

16. Balığa hangi sos yakışır

Balığa hangi sos yakışır resmi

Balık yerken birçok farklı sos alternatifleri ile karşılaşırız. Sizler için hazırladığımız yazımızda karşımıza en sık çıkan 5 sosu ele alacağız.

17. Sarımsaklı zeytinyağlı sos

Sarımsaklı zeytinyağlı sos resmi

Gerekli malzemeler: 8 diş dövülmüş sarımsak, tuz, 2 çorba kaşığı limon ve 3,5 çorba kaşığı zeytinyağı. Doğal, sızma zeytinyağı içerisine limon, tuz ve 8 diş sarımsak atın ve 2-3 gün boyunca dinlendirin. Sosunuz dinlendikten sonra balıklarınız ile buluşmak için hazır olacaktır.

18. Pesto Sos

Pesto Sos resmi

Gerekli malzemeler: 1 çay bardağı çam fıstığı, 3 diş sarımsak, tuz, 2 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, 1 bağ fesleğen ve yarım çay bardağı zeytinyağı. Bir havan veya ezici içerisine çam fıstığı, sarımsak, fesleğen ve bir miktar tuz ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın ve dövün. Dövme işlemi devam ederken içerisine rendelenmiş parmesan peyniri ve zeytinyağı ilave edin. Koyu bir kıvam aldıktan sonra dövme işlemini sonlandırarak sosunuzu balığınız ile kullanın.

19. Tereyağında beşamel sos

Tereyağında beşamel sos resmi

Gerekli malzemeler: 500 ml soğuk süt, 125 gr tereyağı, ½ çay bardağı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve isteğe göre 1 çay kaşığı rendelenmiş toz muskat. Tavada tereyağını eritin ve içerisine un ilave ederek çevirin. Un pembeleşinceye kokusu çıkana kadar karıştırın. Üzerine yavaş yavaş soğuk süt ekleyin ve karıştırın. Hafif koyu pembe rengi elde edince içerisine karabiber, tuz, rendelenmiş toz muskat ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tüm malzemeler iç içe geçtiğinde sosunuz hazır demektir.

20. Tarator sos

Tarator sos resmi

Gerekli malzemeler: 5-6 dilim bayatlamış ekmek içi, 5-6 adet çekilmiş ceviz içi, 2-3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı süzme yoğurt, 2 çorba kaşığı mayonez, 1 çorba kaşığı limon suyu, tuz, toz kırmızıbiber. Islatılmış ekmek içi, limon suyu, sarımsak, ceviz içi, tuz, kırmızı toz biber, mayonez ve süzme yoğurdu karıştırarak püre haline getirin.

21. Taze kekikli zeytinyağlı sos

Taze kekikli zeytinyağlı sos resmi

Gerekli malzemeler: 2 dal taze kekik, 4 diş sarımsak, zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı limon suyu. Limon suyu, zeytinyağı, taze kekik ve ezilmiş sarımsakları bir kase içerisinde karıştırın. Bu sosta en önemli nokta kekiğin taze olmasıdır.

22. Koku

Koku resmi

Balık pişireceğiniz alanda balık kokusunun yayılmasını istemiyorsanız aromatik bitkiler, mum veya bir kap içerisine vanilya koyarak balık kokusunu önleyebilirsiniz.

Balık Pişirmenin Püf Noktaları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER