Oran

Nisan Ayı Balıkları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Balık içeriğinde bulundurduğu kalsiyum, fosfor, folik asit, selenyum, iyot ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Haftada 2 kez balık tüketimi insan vücudu için oldukça faydalıdır. Balığın faydalarının yanında lezzeti de oldukça önemlidir. Her balık her mevsimde bulunmayacağı gibi tadı da mevsimden mevsime değişebilmektedir. Her balığın yağlandığı bir ay bulunmaktadır bu da lezzetini önemli ölçüde etkilemektedir. Nisan ayının en lezzetli balıkları arasında kalkan ve mezgit sofraların baş tacı… Bol beyaz etli, kılçıksız, lezzetli mi lezzetli mezgit de artık keyifle yiyebileceğiniz tatta... Hadi gelin bahar mevsimi nisan ayında gücünü denizden alan baharın en lezzetli balıklar listemize bir göz atalım.
Devamını Oku
|

1. Barbun

Barbun resmi

Barbun balığı orta boylarda olan bir türdür. Pembe ve kırmızı tonlarında bir renge sahiptir. Orta boylarda olmasına rağmen verimli ve etli bir balıktır. Barbun balığının yaşadığı yerlere göre isimleri değişliklik göstermektedir. Ot barbunyası, paşa, kum ve kaya olarak isimleri değişmektedir. En sık kullanılan ve tüketilen türü ise kaya barbunyasıdır. Kaya barbunyası özellikle fırın yemeklerinde ve kızartmalarda oldukça uygundur.

2. Dil balığı

Dil balığı resmi

Dil balığı fileto şeklinde ve oval bir yapıya sahip olan balık türüdür. Yukarıdan bakıldığında gerçekten dile benzeyen bir görünüme sahiptir. Dil balığının rengi bulunduğu ortamın taban rengine benzer. Bu nedenle denizde çok iyi kamufle olmaktadır. Dip balığının en güzel pişirme şekilleri ise fırınlamak veya tavada kızartmaktır.

3. Fener

Fener resmi

Tadı ıstakoza benzeyen en yakın balık türü olarak bilinmektedir. Beyaz eti pişirildikten sonrada beyaz kalır. Fener balığını buğulama olarak veya ızgara olarak tüketebilirsiniz. Eğer Fener balığını kuşbaşı doğrayarak şekillendirirseniz tavada kavurmasını da yapabilirsiniz.

4. İstavrit

İstavrit   resmi

Marmara Denizinde avlanılmaya başlandığında oltalara ilk takılan balık istavrit olmuştur. İstavrit balığının Ege, Marmara ve Karadeniz’de yaşayan türleri mevcuttur. Ege, Marmara ve Karadeniz’e göre istavrit balığının boyutları değişiklik göstermektedir. İstavrit balığı sonbaharda Marmara denizine iner ve Mayıs ayından itibaren Karadeniz’e geri dönmeye başlar. Her mevsim yakalanan istavrit balığının en lezzetli olduğu zamanlar ise bu zamanlardır. İstavrit balığını mutfağınızda fırın ve tava olarak pişirebilirsiniz.

5. Kalkan

Kalkan resmi

Kalkan balığı neredeyse her mevsim tutulabilir. Ancak en lezzetli olduğu zamanlardan birisi Nisan ayıdır. Bu aydan itibaren üreme mevsimi olacağı için Mayıs-Haziran ayı itibariyle avcılığı yasaklanacaktır. Bu nedenle kalkan balığını bu ayda taze taze tüketmekte fayda vardır. Kalkan balığını buğulama, şiş, ızgara ve tava olarak pişirebilirsiniz.

6. Kefal

Kefal resmi

Kefal balığı tüm denizlerde yaşayabilen bir balık türüdür. Genellikle çamurlu alanlarda yaşarlar. Denizde tutulan ve çamursuz alanda yaşamış kefal balıklarının tadı çok lezzetlidir. Kefal balığının buğulama ve tavası çok lezzetli olur.

7. Kırlangıç

Kırlangıç resmi

Ortalama 25-30 cm olan kırlangıç balığına kırmızı kırlangıç, küçüklerine ise derviş balığı denir. Kırlangıç balığı, bütün denizlerde bulunmasına rağmen genelde Marmara, Akdeniz ve Ege’de görülür. Mevsimi ise nisan ve eylül ayları arasındadır. Oldukça lezzetli bir balık olan kırlangıç çorba, yahni, köfte, buğulama dışında fırında, tavada veya ızgarada pişirilebilir. Genelde kuyruk, baş ve gövde olarak üç kısma bölünen kırlangıç balığı fırında bütün halinde hazırlanır. Özellikle baş kısmından çorba yapılan kırlangıç balığı, güveç olarak da pişirilir.

8. Levrek

Levrek resmi

Levrek soğuk denizlerde yaşayan bir balık türüdür. İçeriğinde bol miktarda A ve D vitaminleri içerir. İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı ve birçok hastalığa karşı savaşmaktadır. Levrek balığının yağ dengesi nedeniyle ızgara, fırın ve tavada pişirilmeye uygundur.

9. Lüfer

Lüfer resmi

Soğuk denizlerde yaşayan, Karadeniz ve Marmara Deniz’inde yakalanan bir balık türüdür. Lüfer balığı bu zamanlarda yağsız olduğu için buğulama, pilaki ve tava olarak pişirilmektedir. Lüfer balığı 7 boyut farkına göre isim değişikliğine uğramaktadır. İsimleri sırayla yaprak, çinekop, kaba çinekop, sarı kanat, lüfer, kaba lüfer ve büyük kofana olmaktadır.

10. Mercan

Mercan resmi

Mercan balığını hemen hemen hepimiz pembe renginden tanırız. Kırma Mercan, Fangri Mercan, Çizgili Mercan ve Lekeli Mercan olmak üzere 4 çeşidi bulunmaktadır. Çeşitlerine göre balığın tipi ve tonunda farklılıklarda görebilirsiniz. Mercan balığını birçok pişirme yönteminde kullanabilirsiniz. İsterseniz tava, ızgara, yahni, buğulama, salata, kağıt kebabı, haşlama ve pilavlı olarak damak zevkinize göre pişirebilirsiniz.

11. Mezgit

Mezgit resmi

Mezgit balığının tadı tavuğa benzetilmektedir. Bu nedenle ismi tavuk balığı olarakta bilinmektedir. Mezgit ülkemizde en çok Karadeniz sularında bulunmaktadır. Mezgit balığı tavada ve ızgarada oldukça lezzetlidir.

12. Uskumru

Uskumru resmi

Kolyosa çok benzeyen ve sürü halinde gezen bir balık türüdür. Yaz aylarını Karadeniz’de geçirirken, Eylül ve Ekim aylarında Marmara Denizine inerek kışı burada geçirir. Marmara Denizinde yumurtlar ve Mart ile Haziran aylarında ise Karadeniz’e geri döner. Uskumru büyüklüğüne göre 3 ayrı isim ile adlandırılır. En küçük haline kalinarya, yağlı ve biraz büyümüş olan (202-25 cm) haline uskumru ve yazın yakalananlara ise lipari denilmektedir. Uskumru balığından kağıt kebabı, dolma, köfte, tuzlama, tavası ve ızgara yapılmaktadır. Yazın yakalanan lipari halinin ise pilakisi enfes olur.

Nisan Ayı Balıkları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER