Oran

Kızartma yapmanın incelikleri

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Kızartma hemen hemen herkesin çok severek tükettiği bir aperatiftir. Her ne kadar sağlıksız olsa da gönlümüzde yeri çok başkadır. Kimimiz kızartmayı sadece bir öğün, kimimiz ise yemeklerin yanına yardımcı yemek olarak kullanır. Keşke hiç kalorisi olmasa, bolca sosa bulasak ve her gün yesek diyeceğimiz lezzetlerden birisi belki de. Kızartma denilince ilk akla gelen ise patates kızartmasıdır. Büyük, küçük demeden her yaşta hemen hemen herkesin çok sevdiği gözde bir kızartma türüdür. Kızartma yaparken biber, patlıcan, patates veya kabak en çok kızartılan sebze türlerindendir. Ancak saydığımız sebzeler dışında sevdiğiniz tüm sebzeleri kızartabilirsiniz. Kızartma yapmanın en masum olmayan yanı ise kızartmanın fazla yağıdır. Bazen patlıcanlar veya patatesler gereğinden fazla yağ çeker. Bu durum bizleri çok üzer. Yerken sanki kızartma değil de yağ yiyormuş gibi bir tat oluşur. Ve bütün kızartma yaptığımız zamanı boşa harcamış oluruz. Bugün sizler için hazırladığımız yazımızda bu mutsuzluğunuza son vereceğimiz bilgilerle geldik huzurlarınıza. Kızartma yapmanın inceliklerini ve detaylı püf noktalarını sizler için sıraladık. Her zaman olmasa da arada bir kızartma yaptığınızda kulaklarımızı çınlatmanız dileğiyle…
Devamını Oku
|

1. Sebze seçimi

Sebze seçimi resmi

Mutfakta en sık kızarttığımız patates kızartmasından başlayalım. Öncelikle patatesleri kızartmadan önce taze ve yeşillenmemiş olmasına dikkat edin. Bayat patatesi kızartmak istediğinizde hem olduğundan daha uzun sürede pişer, hem de kızarabilmesi için olduğundan daha fazla yağ ister. Yağ içerisinde kaldıkça içerisine yağı çeker ve sonucu sizleri mutlu etmez. Bu bahsetmiş olduğumuz patates örneği aslında tüm kızartılacak olan sebzeler içinde geçerlidir. Sebzelerin taze olması en önemli bilgilerden.

2. Doğrama

Doğrama resmi

Kızartacağınız sebzeyi öncelikle soyun ve doğrayın. Bu aşamada kesimini beğendiğiniz şekilde sebzelerinizi şekillendirebilirsiniz. Küp küp, jülyen veya yuvarlak halkalar şeklinde sebzelerinize şekiller verebilirsiniz.

3. Soğuk suda bekletme

Soğuk suda bekletme resmi

Doğradığınız sebzeleri soğuk su ile yıkayın. Ayrı bir yerde soğuk su dolu bir kap hazırlayın ve içerisine bol tuz koyun. Tuzlu suyun içerisine sebzelerinizi atın ve bekletin. Bu sayede kızartma yaparken sebzeler daha az yağ çeker. Burada tek dikkat etmeniz gereken püf nokta ise suyun soğuk olmasıdır. Bu maddeyi asla görmezden gelmeyin.

4. Suyunu alma

Suyunu alma resmi

Sebzeleri sudan aldıktan sonra mutlaka sıkın, suyunu bir havlu veya havlu kağıt ile alın. Hatta öncesinde suyunu süzdürüp ardından havlu kağıt ile silmeniz daha doğru olacaktır. Kuru olan sebzeler hem fazla yağ çekmez hem de yağın ısı dengesini bozmaz.

5. Yağ oranı

Yağ oranı resmi

Kızartma yaparken kullanacağınız yağın oranı oldukça önemlidir. Tencere içerisine koyulan az yağ ile kızarttığınız sebzeler yanabilir.

6. Yağ seçimi

Yağ seçimi resmi

Kızartma yaparken kullanacağınız yağ mutlaka sıvı Ayçiçek yağı olmalıdır. Kızartmalar için özel olarak satılan kızartma yağlarını da kullanabilirsiniz.

7. Kızmış yağ

Kızmış yağ resmi

Kızartma yapacağınız sebzeleri kızmış yağın içerisine atın. Yağ kızmadan asla sebzeleri tencereye atmayın. Aksi halde sebzeler tüm yağı içerisine çeker. Kızartma yağını ayarlarken çok yüksek olmayan bir ateş üzerinde kısa sürede pişirmeye çalışın. Bu maddede bahsettiklerimizi uygularsanız çıtır çıtır, yağ çekmeyen kızartmalar yapmış olursunuz.

8. Yağın ısınmasını anlamak

Yağın ısınmasını anlamak resmi

Kızartma yağının ısısını anlamak için içerisine bir adet kızartacağınız sebzeden atarak deneyebilirsiniz. Bu sayede tüm sebzeleri atmadan ısısını anlayabilirsiniz. Eğer yağa eklediğiniz sebze tencerenin dibine gidiyorsa yağınız ısınmamış demektir. Tencerenin üzerinde kalan sebze kızarmaya başlarsa veya tencerenin üzerinde duruyorsa yağınız beklediğiniz ısı derecesine yaklaşmış demektir.

9. Kızartma sırası

Kızartma sırası resmi

Öncelikli olarak yağa patatesi atın. Tüm sebzeleri sırası ile kızartacağınız için yağ kararacaktır. Altın sarısı renginde patates kızartması yapacaksanız temiz yağa öncelikli olarak patateslerinizi atmalısınız. Kızartma sıralamasında en son patlıcan kızartılır. Patlıcan daha hızlı karardığı için diğer sebzelerin kızarırken rengini karartmaması için en son kızartılması önemlidir.

10. Kızartmanın yağlı olmaması için

Kızartmanın yağlı olmaması için resmi

Kızartma yaptıktan sonra kızaran sebzeler yağ çeker. Özellikle patlıcan ve biber gibi sebzeler yapı daha fazla içerisine hapseder. Bu nedenle patlıcan ve biberleri kızarttıktan sonra bir havlu peçete ile fazla yağını süzdürün.

11. Bütün kızartmak istenilen sebzeler

Bütün kızartmak istenilen sebzeler resmi

Biber veya domates gibi bütün kızartmak istediğiniz sebzelerin üzerine kürdanlar ile minik delikler açın. Bu sayede kızarırken patlama yapmayacaktır.

12. Soslar

Soslar resmi

Damak zevkinize uygun olacak şekilde kızartmalarınızı tatlandırabilirsiniz. Sizler için en sık kullanılan domates sosu ve sarımsaklı yoğurtlu sos tarifini paylaşacağız.

13. Domates sosu

Domates sosu resmi

Malzemeler: 5-6 adet domates, 4 çorbak kaşığı zeytinyağı, 3 diş sarımsak, 1,5 çay kaşığı karabiber, 1,5 çay kaşığı kuru nane, 1,5 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı toz şeker. Hazırlanışı: Öncelikle domatesin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Ardından bir tencere içerisine zeytinyağı, nane ve karabiberi ekleyerek kavurun. Ayrı bir yerde sarımsakları incecik doğrayın ve tencerenin içerisine ekleyin. Tüm malzemeleri 3-4 dakika kadar kaynatın ve altını kapatın. Son olarak üzerine tuzu ekleyin. Hazırlamış olduğunuz domates sosunu hazırladığınız kızartmaların üzerine dökebilir, soğuyunca servis edebilirsiniz.

14. Sarımsaklı yoğurtlu sos

Sarımsaklı yoğurtlu sos resmi

Malzemeler: 1 su bardağı yoğurt, 1 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı nane ve tuz. Yapılışı: Bir kap içerisine yoğurdu koyun. Bir başka yerde sarımsakları ezin. Tüm malzemeleri yoğurt dolu kabın içerisine ekleyin ve karıştırın. Hazırlamış olduğunuz sarımsaklı yoğurtlu sosu tüm kızartmalarınızın yanında kullanabilirsiniz.

15. Baharat

Baharat resmi

Baharatlı kızartma yapmak istiyorsanız mutlaka kızartma işleminden sonra baharatları ekleyin. Sebzelere ekleyeceğiniz baharatlar kızartma anında sıcak yap içerisinde yanabilir, koku yayabilir ve görüntüsü iyi olmaz.

16. Kızartma yağını sonradan kullanma

Kızartma yağını sonradan kullanma resmi

Kızartma yaptığınız yağı tekrar kullanmak istiyorsanız kullanılan yağı ince bir süzgeç ile süzün. Bu sayede içerisinde kızartmış olduğunuz biber gibi malzemelerin çekirdeklerini süzmüş olursunuz. Süzülen yağı ısı ve ışık almayan bir yerde, kavanoz içerisinde saklayın.

17. Koku

Koku resmi

Kızartma yaparken evde oluşan kokuyu engellemek için kızartma tenceresinin kapağını kapatabilirsiniz. Bu sayede hem etrafa yağ sıçramaz hem de kızartma kokusu çok fazla evin içerisine yayılmaz.

Kızartma Yapmanın İncelikleri İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER