Oran

Güzel salata yapmanın kuralları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Salata sebze veya meyvelerden oluşan, sade ya da sosla hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek olarak tanımlanır. Çok sağlıklı ve sınırsız çeşidi olan bu yiyecekler her mevsimde sofralarımızın vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alır. Çeşitli gıda maddelerini ister çiğ, ister farklı pişirme yöntemleri kullanarak haşlanmış, ezme, rende, püre, turşu, salamura gibi farklı formlarda hazırlayarak hem göze hem de damağa hitap eden çok çeşitli salataları damak tadınıza uygun olarak hazırlayabilirsiniz. Salata yapmak kolaydır ancak özen istediği için zahmetlide görünebilir. Salata bütün yemeklere eşlik eden mükemmel bir tamamlayıcıdır. Hatta eklenen malzemelerin zenginliği ile ana yemek rolüne her an geçebilir. Yaratıcılığınızı kullanarak rengarenk malzemelerle gökkuşağının renklerini sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Yeşilliklerden oluşan içinizi açacak bir salata, yemeğinizin lezzetini daha da artıracaktır. Şimdi rengarenk lezzetlerin lezzetine lezzet katacak küçük tüyoları paylaşma zamanı. Güzel salata yapmanın detaylarına hep birlikte göz gezdirelim. Hazırladığınız rengarenk salata örneklerinizi bizlerle paylaşmak için @tarifinisevdim etiketi ile sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz.
Devamını Oku
|

1. Malzemelerin tazeliği

Malzemelerin tazeliği resmi

Salatayı yaparken kullanacağınız malzemelerin tazeliği her şeyden önce gelir. Taze olmayan veya yumuşamaya yüz tutmuş malzemeleri salata yaparken kullanmamanızı tavsiye ederiz. Herhangi buruk bir sebze, tüm salatanızın bütününde oluşan tadı bozacaktır.

2. Buzlu su

Buzlu su resmi

Uzun süre buzdolabında kalmış salata malzemelerini buzlu suda bekleterek tazeleyin. Buzdolabında kalmış malzemeler bir süre buzlu suda bekletilerek canlandırılabilir.

3. Yıkama

Yıkama  resmi

Sebzelerinizi çok iyi bir şekilde yıkamanız gerekiyor. Sebzeleri yıkarken kumunun daha hızlı alınması ve tarım ilaçlarından dezenfekte edilmesi için sirkeli suda bekletebilirsiniz. Bir kabın içerisine doldurduğunuz suyun üzerine birkaç kaşık ekleyeceğiniz sirke, sebzelerinizin kumunun dibe çökmesine yardımcı olur. Sebzeleri yaklaşık 5-10 dakika sirkeli suda bekletmeniz yeterli olacaktır. Sirkeli suda bekleyen sebzelerinizi ardından bol soğuk su ile yıkamanız en önemli aşamalardan biridir. Yıkama aşamasından sonra kurulama işlemine de oldukça dikkat etmelisiniz.

4. Kurulama

Kurulama resmi

Yıkadığınız sebzeleri iyice kurulamalısınız. Eğer sebzeleri iyice kurulamazsanız salatanız için hazırladığınız sosu çekemez ve daha sulu bir kıvam bırakır. Sebzeleri daha hızlı kurutmak istiyorsanız bir süzgeç veya sebze kurutucularından ya da havlu kağıtlardan destek alabilirsiniz.

5. Elle doğrama

Elle doğrama resmi

Marul gibi sebzeleri bıçakla doğramak yerine elinizle kopartmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede vitaminlerini kaybetmemiş olacaklar. Domates gibi sulu sebzeleri ise ince uçlu keskin bir bıçak ile narin hareketlerle kesmelisiniz. Belli bir boyut altında, ince ve iri dilimler ile salatanıza eklemeniz en doğrusu. Bu sayede hem salatanızda dağılmazlar hem de kolaylıkla tüketebilirsiniz.

6. Meyve

Meyve resmi

Salatanızın içerisine dileğiniz damak zevkine uygun meyveler ekleyebilirsiniz. Nar, muz, yaban mersini, frambuaz, portakal, armut, üzüm, çilek, elma, kivi gibi meyveler salatanıza çok yakışacaktır. Meyve salatalarının üzerine kararmaması için limon suyu dökün.

7. Haşlama

Haşlama resmi

Haşlanmış malzemeler kullanılmak isteniyorsa en iyi haşlama yöntemi buharla haşlamadır. Bu yöntem ile sebzeler canlı renklerini kaybetmezler. Sebzenizin içerisine haşlanmış karnabahar, börülce, lahana, kereviz, patates, havuç, brokoli, mercimek, nohut, kuru fasulye gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.

8. Sos hazırlama

Sos hazırlama resmi

Salatanıza hazırlayacağınız sosların içerisine tuz, sirke, limon, portakal suyu, zeytinyağı, hardal, mayonez, sarımsak, yoğurt, nar ekşisi, karabiber, bal veya ketçap gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra salatayı hazırlamak için 3 klasik sos kullanılır. Limon ve zeytinyağı olarak hazırlanan sos, sirke ve zeytinyağı ile hazırlanan sos, trunç ile ekşi portakal suyu ve zeytinyağı ile hazırlanan sos olarak çeşitlendirilir. Salatanızı hızlı ve lezzetli bir şekilde hazırlamak istiyorsanız bu üç sostan birini kullanabilirsiniz. Salataya konulacak sosları başka bir kapta karıştırarak dökün, bunun için kapaklı cam kavanozları da kullanabilirsiniz. Salata sosunu kavanozda yapacaksınız kavanozun içine önce zeytinyağını koyup üzerine diğer malzemeleri ilave edin sonra kapağı kapatıp iyice çalkalayın. Siz kendi damak zevkinize uygun olarak kendi salata sosunuzu oluşturabilir, mükemmel salata sosları yapabilirsiniz.

9. Bekleme

Bekleme  resmi

Salatayı hemen tüketmeyecekseniz hazırladıktan sonra üzerine sosu dökmeden saklayabilirsiniz. Salatanızı bir streç filme sarın ya da kapaklı bir kabın içine alın ve buzdolabında saklayın. Erken yapılan salataları buzdolabında sos dökülmeden ağzı kapalı olarak bekletebilirsiniz.

10. Sosların kullanımı

Sosların kullanımı resmi

Sosları dilerseniz salatanızı yapmadan önce hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız sosları cam bir kavanoz içerisinde karıştırın ve ağızını kapatarak buzdolabında saklayın. Önceden hazırladığınız sosları kullanırken buzdolabından çıkarır çıkartmaz kullanmayın. Sosların oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve ardından salatanızın üzerine dökün. Sosları kullanılırken salatanın üzerine bolca dökmeyin. Ayrıca salatanızın üzerine erkenden sosları eklemeyin. Lezzetli salatalar için sos 5 dk. önce dökülmelidir. Erken eklenen salata sosları yeşilliklerin pörsümesine neden olur. Gereğinden fazla kullanılan soslar ise salatanızın sebze çorbasına dönüşmesine neden olur.

11. Karıştırma

Karıştırma resmi

Salatanın sosla özleşmesi için iyi karıştırmalıdır.

12. Çeşitli lezzetler

Çeşitli lezzetler resmi

Salatanızı çeşitli lezzetler ile süsleyebilirsiniz. Üzerine şarküteri salamları, galeta, makarna, kuru meyveler, kuruyemişler, siyah zeytin, avokado, ızgara tavuk veya balık etleri ile donatabilirsiniz. Bu sayede salatanız bir yemeğe dönüşebilir.

13. Zeytinyağı seçimi

Zeytinyağı seçimi resmi

Salatanızda kullanacağınız zeytinyağının kaliteli olması çok önemlidir. Sızma ve kaliteli bir yağ kullanımı salatanızı daha da lezzetli hale getirecektir.

14. Rendeleme

Rendeleme resmi

Malzemeler rendelenecekse, rendenin kalın delikli yüzeyi tercih edilmelidir.

15. Kuru Soğan ve Yeşil soğan

Kuru Soğan ve Yeşil soğan  resmi

Salataya konulacak kuru soğanları ve yeşil soğanları en son ekleyin. Kuru soğanı doğrayıp tuz ile ovarak salataya ilave edin.

Güzel Salata Yapmanın Kuralları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER