Turşu yapacağınız sebzelerin diri, taze ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Kullanacağınız sebzelerden çürümeye başlamış veya ezilmiş olanlarını ayrı bir kenara alın ve turşu yapımında kullanmayın. Bu tür sebzeler içerisinde bulundurabileceği zararlı bakteriler ile turşu oluşumunda açığa çıkan yararlı bakterilerin çalışmasını engelleyebilir.
Turşu için kullanacağınız tüm sebzeleri iyice yıkayın ve ayıklayın. İsteğinize göre kullanacağınız şekilde şekillendirin ve birkaç parçaya bölerek turşu kavanozuna uygun olarak hazırlayın.
Turşu yapımında kullanacağınız kavanozun temiz olmasına özen gösterin. Turşuyu kurmadan önce mutlaka kaynar su ile kavanozu yıkayın. Kavanoz seçiminde ise mutlaka plastik yerine cam kavanoz kullanın.
Turşu içerisinde kullanacağınız tüm malzemeleri öncelikli olarak delmeniz gerekiyor. Delme işlemini çatal veya herhangi delici bir alet ile yapabilirsiniz.
Sarımsakları ortadan ikiye kesin veya birkaç parçaya bölerek hazırlayın. Sarımsakların kesilerek küçülmüş olması önemli bir noktadır. Bu sayede sarımsağın içerisinde bulunan etken maddeler daha hızlı turşu suyuna karışarak aktif hale gelir.
Turşuda kullanacağınız tuzun oranı oldukça önemlidir. Tuzu az gelen turşular esner, yumuşar, kararır ve suyu bulanıklaşır. Tuzu fazla gelen turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, içerisine su birikir ve tadı fazla tuzlu olur.
Turşu suyunu hazırlayacağınız suyun mutlaka içme suyundan olmasına özen gösterin. Bu sayede hazırladığınız turşunun suyunu istediğiniz zaman içebilir ve gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
1 litre suya ayarlayacağınız turşu suyunun malzemelerini 2,5 çorba kaşığı tuz ve 1 çay bardağı sirke olarak düşünebilirsiniz. Bu ölçü doğrultusunda hazırlayacağınız malzemeleri ayarlayabilirsiniz. Malzemeleri ayarlama aşamasında tuzun ve sirkenin oranı oldukça önemlidir.
Turşu suyu için bir kenarda tuz ve suyu kaynatın. Mutfakta kullandığımız ince tuzlar turşu için uygun değildir. Bu nedenle kaya tuzu (iri tuz) kullanarak turşunuzu hazırlayın. Kaynayan suyu bir kenara alın ve soğumaya bırakın. Turşu için hazırladığınız suyun içerisine sirke, limon suyu ve şeker ekleyerek karıştırın. Bu aşamada mide hassasiyeti olanlar sirke yerine limon suyu kullanılabilir. Limon suyu kullanmak istemezseniz üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz.
Sıra geldi tüm malzemeleri kavanoz içerisinde birleştirme aşamasına. Burada öncelikli olarak turşusunu kuracağınız sebzeleri tek tek kavanoz içerisine yerleştirin. Kesmiş olduğunuz sarımsakları aralarda kalacak şekilde sebzelerin içerisine paylaştırın. Kavanozda hazırladığınız sebzelerin üzerine hazırlamış olduğunuz turşu suyunu dökün ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Hazırlayacağınız turşuyu kavanoz içerisine yerleştirirken aralarında boşluk olmasına özen gösterin.
Bu aşamada turşunuzun daha hızlı olgunlaşmasını istiyorsanız kavanozun içerisine nohut ekleyin. Aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşunuzun daha hızlı olgunlaşmasına yardımcı olacaktır.
Evde hazırladığınız turşunun içerisine eklediğiniz nohut, sarımsak, sirke ve tuzda herhangi bir katkı maddesi olmadığı için tazeliğini korumasına yardımcı olacaktır. Bu sayede turşunuzun kolayca bozulmasını da engellemiş olursunuz.
Hazırladığınız turşuyu güneş görmeyen bir yere alın. Turşunun gidişatını kontrol etmek için arada kapağını açmadan kontrol edebilirsiniz. Turşunun suyu az gelmişse üzerine biraz su ekleyerek takviye yapabilirsiniz. Ancak turşunun durumu iyi gidiyorsa kapağını açmadan 10-15 gün bekletin.
Turşuyu kurduktan sonra üst yüzeyinde oluşan beyaz tabakaları alarak turşuyu temizlemeniz gerekmektedir. Eğer beyaz tabakaları almazsanız küf oluşumuna ve turşunun bozulmasına neden olabilirsiniz. Beyaz tabaka oluşumu uygun sıcaklıkta beklememesi veya turşu içerisine uygun oranda tuz eklenmemesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.