Oran

Enginar nasıl temizlenir

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Enginar aslında bir çiçeğin tomurcuğudur. Enginarı sebze olarak tükettiğimiz kısmı etli çiçek tablası ve brakte denilen yapraklarından oluşan bas kısmıdır. Çiçek henüz olgunlaşmadan önce hasat edilir ve tüketilir. Enginar olgunlaştıktan sonra üzerinde mor ve mavi renkli bir çiçek açar. Çiçek açtıktan sonra sebze olarak tüketilemez. Enginar oldukça sağlıklı ve lezzetli bir sebze türüdür. İlkbaharda çıkan ve hemen hemen her hastalığa şifa olan, her hali ve her yemeği oldukça lezzetli olan bir sebze türüdür. Enginarı isterseniz yemek olarak, isterseniz zeytinyağlı, isterseniz de çiğ olarak tüketebilirsiniz. Enginar içeriğinde bulundurduğu lifler ve A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri sayesinde oldukça güçlü bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde bol miktarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, mineral, potasyum, magnezyum ve çinko içerir. Bu nedenle enginarın sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Enginar oldukça düşük bir kaloriye sahip olduğu için sağlıklı beslenenlerin olmazsa olmazı olarak da bilinir. Detoks etkisi sayesinde kışın vücutta biriken toksinleri ve zararlı maddeleri vücuttan söküp atar. Ancak alerjisi olanların asla ve asla tüketmemesi gerekmektedir. Özellikle safra kesesinde taş bulunanlar ve enginar alerjisi olanların enginardan uzak durması gerektiğini üzülerek belirtmek isteriz. Gelin şimdi enginar nasıl temizlenir hep birlikte bir göz atalım.
Devamını Oku
|

1. Enginarı temizleme

Enginarı temizleme resmi

Öncelikle enginarın lezzetini ve besin değerlerini kaybetmemesi için pişirmeden önce temizlemekte fayda olduğunu unutmayın.

2. Yapraklarını kesme

Yapraklarını kesme resmi

İlk olarak enginarın başındaki yaprakları, etli kısmına doğru bir bıçak yardımıyla kesin. Etli kısmına gelince kesme işlemini durdurun. Burada bulunan etli kısmı kesmeyin. Bu aşamada sapını kullanmayacaksanız saplarını kesebilirsiniz. Enginar çanağının çevresinde bulunan kalın ve sert tabakayı bıçak yardımıyla kesmeye devam edin.

3. Oyarak çıkartma

Oyarak çıkartma resmi

Enginarın baş kısmını kestiğiniz yerden tüylü bir iç kısım çıkacaktır. Bu iç kısmı bir kaşık yardımıyla oyarak çıkartın. Oyma işlemini yaparken elinizi u harfi gibi şekillendirin ve yuvarlak çizer gibi oyun. Eğer enginarın çanak kısmına zarar vermeden kesebileceğinize eminseniz bu aşamada kaşık yerine bıçakta kullanabilirsiniz. Bıçağı döndürerek enginarın çanak kısmına gelmeden düzgün bir şekilde kesin.

4. Limon

Limon resmi

Enginarın kararmaması için çanak kısmını limonla ovun. Eğer enginarı uzun bir süre bekletecekseniz kararmaması için limonlu bir su içerisinde bekletin.

5. Ellerin kararmaması için

Ellerin kararmaması için resmi

Enginarı temizlerken elinizin boyanarak kararma ihtimali vardır. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için eldiven kullanarak enginarı temizlemenizi tavsiye ederiz.

6. Saklama

Saklama resmi

Enginarı buzdolabında saklamak için öncelikle bir poşet içerisine su, limon ve tuz ekleyin. Ardından poşetin içerisine enginarları koyun ve ağızını sıkıca bağlayın. Bu sayede buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz. Dondurucuda enginarı saklamak istiyorsanız ayıklanmış olan enginarı limonlu ve kaynar suda 2 dakika haşlayın. Ardından hemen buzlu suya atın ve su ılındıktan sonra buzdolabı poşetlerine doldurun. Bu şekilde enginarı derin dondurucuda 1 yıl kadar uzun bir süre saklayabilirsiniz.

Enginar Nasıl Temizlenir? İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER