Oran

Toprak Güveç Nasıl Kullanılır? İlk Kullanımda Nasıl Temizlenir? Toprak Güveç Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Güveç, killi topraktan yapılan yemek pişirme kabıdır. Çok sık kullanmasak ta da hemen hemen her mutfakta yer alan güveç tencerelerde pişen yemekler lezzeti bir başka olur. Beyaz ve kırmızı et yemekleri, sebze yemekleri, bakliyat, deniz ürünleri, pilavlar, çorbalar hatta kek pişirmeye bile yarayan bu tencereler mutfakta harikalar yaratmamızı da kolaylaştırmaktadır. Toprak güveç içerisinde hazırladığımız yemekler son derece lezzetlidir. Bunun sırrı, güveç içerisinde hazırlanan yemeklerin daha düşük bir ısıda pişmesidir. Güveç kullanmak, mutfaklarda harikalar yaratmak için bol zamana ihtiyaç duyulur. Toprak güveç kapları sırlı ve sırsız olmak üzere iki çeşitte bulunur. Sırlama işlemi, güveç kabının iç yüzeyi suyla temas ettiğinde erimeyen bazı maddeler ile kaplanır. Bazen bu maddeler arasında kurşun da kullanılmaktadır. Bundan dolayı güveç satın alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat etmeliyiz. Peki mutfaklarımızda lezzetli bir yemeğin sırrı olan usta güveç tencerelerini nasıl kullanacağınızı biliyor musunuz? Hadi, birlikte işin detaylarına bir göz atalım.
Devamını Oku
|

1. Toprak Güveç Nasıl Seçilir?

Toprak Güveç Nasıl Seçilir? resmi

Toprak Güveç satın alırken bunlara dikkat edelim: • Çatlaklar: Alacağınız toprak güvecin bütün yüzeylerini, içini, dışını ve kapağını kontrol edip herhangi bir çatlak olmadığına emin olun. Çatlak bulunan güveçler ısı kaybına yol açabilirler ve yemeğin istediğiniz şekilde pişmemesine yol açarlar. Yine yüksek ısıda çabuk toprak güveciniz kırılabilir. Toprak güvecinizde çatlak olmadığı sürece hem ocak üzerinde hem de fırın içerisinde güvenle kullanabilirsiniz. • Toprak Güveç Kapağı: Toprak güveç kapağının güveç tenceresini tam olarak kapatıp, hava almayacağı şekilde yerleşebilmesine dikkat edin. Kapak güveç tenceresine tam olarak oturmadığı zaman yemeğin hava almasına ve doğru pişmemesine yol açar. • Sırlı ve Sırsız: Toprak güveç sırlı ve sırsız olarak satılıyor. Sırlı toprak güveçlerin içerisinde parlak bir kaplama maddesi bulunur. Toprak Güveç sırlama işlemi güvecin su sızdırmasını engellemek için yapılan bir işlemdir. Ancak bu işlem sırasında bazı metaller, özellikle kurşun da kullanılıyor. Bu nedenle biz toprak güveç seçerken sırsız olanını tercih etmenizi öneririz.

2. Toprak Güveç Tencere İlk Kullanım

Toprak Güveç Tencere İlk Kullanım resmi

Toprak güveçlerin ilk kullanım öncesi mutlaka fırınlanması gerekiyor. Çoğu toprak güveç bu işlemden geçerek satışa sunuluyor, ancak her halükarda gerek fırınlanması için, gerek de yeni toprak güvecin içindeki kokuların ve kirin temizlenmesi için bu işlemleri yapabilirsiniz: • Yeni aldığınız güveci kullanmaya başlamadan önce kuru bez veya sünger ile silin. • Güvecin içerisine büyüklüğüne göre 100 veya 200 gr. kadar sıvı yağ koyun ve hafif ısıtılmış fırının içerisine tek bir noktası bile kuru kalmayacak şekilde sürün. • Fırını önceden 180 derece ısıtmaya alın. • Isınan fırına toprak güvecinizi yerleştirin ve yaklaşık 1 saat fırında bekletin. • Fırından çıkardığınız güveci bir tencere altlığının üzerine yerleştirip 2-3 saat soğumasını bekleyin. • Daha sonra sıcak suda toprak güvecinizi temizleyin. Yıkama işleminden sonra güvecinizi ters çevirerek kurumaya bırakın. • Bu işlemlerden sonra toprak güveciniz ilk kullanıma hazır!

3. Ocak Üzerinde Güveç Nasıl Kullanılır?

Ocak Üzerinde Güveç Nasıl Kullanılır? resmi

Güveç tencereler ocak üzerinde kendi kapakları veya uygun tencere kapağı ile örtülerek düşük ısıda kullanılmalıdır. Ocakta toprak güveci yüksek ısıda kullandığınız takdirde hayal ettiğiniz yumuşak ve lezzetli güveç yemeği tadını alamazsınız.

4. Fırın İçerisinde Güveç Nasıl Kullanılır?

Fırın İçerisinde Güveç Nasıl Kullanılır? resmi

Güveç tencerelerinizi fırın içerisinde kullanırken üzerini kapatarak kullanınız. Özellikle kapağın güveç tencereyi tamamen kapatması çok önemlidir. Tam olarak kapanmadığı durumlarda alüminyum folyo ya da pişirme kağıdı ile tencereyi kaplayıp kapağını ardından kapatabilirsiniz. Fırında tarif reçetenizin uygun gördüğü ısıyı ve süreyi kullanabilirsiniz.

5. Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkat Edilmesi Gerekenler resmi

Ocak veya fırın içerisinden çıkartılan güveçler soğuk zemin üzerine koyulmamalıdır. Güveç kabınızı çatlatmamak için mutlaka tencere altlığı kullanmalısınız. Arta kalan yemeği güveç içerisinde de bırakmamalısınız.

6. Toprak Güveç Tencereler Nasıl Temizlenir?

Toprak Güveç Tencereler Nasıl Temizlenir? resmi

Güveç tencerelerinizi elde yıkamaya özen göstermelisiniz. Bulaşık makinesinde yıkarsanız hem güveciniz çatlayabilir hem de kimyasal maddeler güvecinize yapışabilir. Temizlemeye başlamadan önce güvecinizin soğumasını beklemelisiniz. Sıcakken temizlemeye çalışmak onun çatlamasına neden olabilmektedir. Güvecinizin içini yumuşak bir fırça veya sünger kullanarak temizlemeye özen göstermelisiniz. Asla bulaşık teli veya metal kullanmayınız. Toprak güvecinizi ılık suyla yıkadıktan sonra ters çevirerek kurumaya bırakabilirsiniz.

7. Toprak Güveç Kokusu Nasıl Giderilir?

Toprak Güveç Kokusu Nasıl Giderilir? resmi

Toprak güveçte uzun süre pişirilen yemekler bazen güvecin koku yapmasına yol açabilir. Güvecin koku yapmaması için arta kalan yemekleriniz başka bir kaba alın. Kalan yemek parçaları kokuya yol açabilir. Bu parçaları çıkarmak için güveci ılık-sıcak su ile doldurun ve yarım saat beklettikten sonra temiz bez ya da sünger ile ovarak temizleyin. Oluşan koku kaybolacaktır. Yine toprak güvecinizde oluşacak lekelere dikkat edin, lekeler kalıcı olduklarında koku yaparlar. Leke çıkarma için de aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Eğer hala koku almaya devam ediyorsanız karbonat kullanabilirsiniz. Güveç boyutuna göre bir miktar karbonata azar azar su ekleyerek macun kıvamına getirin. Karışımı yavaşça güvecin içine ve özellikle lekeli bölümlerine sürerek temizleyin. Toprak güvecin kokusu tamamen kaybolacak, güveciniz temizlenmiş olacaktır.

Toprak Güveç Nasıl Kullanılır? İlk Kullanımda Nasıl Temizlenir? İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER