Oran

Sebzeler Nasıl Pişirilmelidir? Sebze Yemeği Hazırlarken Dikkat Etmemiz Gereken Detaylar Nelerdir?

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Sağlıklı beslenme denildiğinde akla ilk gelen şüphesiz ki sebzelerdir. Hem hafif hem de vitamin deposu olan sebzeleri tüketmek sağlığımız açısından büyük bir önem taşımaktadır. Doğru pişirme tekniklerini kullanarak hazırladığımız sebze yemeklerinden vitaminleri alarak mutfağımızı sağlıkla doldurmak için sebze yemeği hazırlamanın detaylarına değindik. Pişireceğimiz sağlık dolu sebzeler; besin ve mineral değerlerini kaybetmemeli, doğal renklerini korumalı, özel tat ve kokularını muhafaza etmelidir. Aynı zamanda şekil ve yapıları bozulmamalıdır. Peki bu durumları göz önüne alarak neler yapmalıyız? Gelin bu sorulara birlikte cevap bulalım.
Devamını Oku
|

1. Mevsim Sebzeleri

Mevsim Sebzeleri resmi

Öncelikle en önemli unsur mevsiminde satılan en taze sebzeleri mutfağımıza konuk edelim.

2. Tencere Kullanımı

Tencere Kullanımı resmi

Sebzeleri pişirirken vitamin ve besin değerlerini korumak için çelik, cam, seramik ya da toprak kaplar kullanalım.

3. Su Kullanımı

Su Kullanımı resmi

Sebze yemeğine kontrollü olarak su eklenmeli, vitamin ve mineraller yemeğin suyuna da geçtiğinden dolayı bu su ziyan edilmemelidir. Kullandığımız, sebzelerle doğru orantılı olarak belki de hiç su eklemeden sebzeleri pişirelim.

4. Yağ Seçimi

Yağ Seçimi resmi

Kullanılan sebzeler ve tarif göz önüne alınarak yağ seçimi yapılmalıdır. Katı yağlar yerine genel olarak sıvı yağ çeşitlerini tercih edelim.

5. Et Kullanımı

Et Kullanımı resmi

Etli bir sebze yemeği hazırlamak istiyorsak eti önceden haşlayalım. Doğranan sebzeleri çok bekletmeden pişme ve sertlik derecelerine göre sırayla ekleyelim.

6. Kıyma Kullanımı

Kıyma Kullanımı resmi

Kıymalı sebze yemeği yapmak istiyorsak kıymayı önce kavuralım sonrasında sebzeleri ekleyelim.

7. Pişirme Süresi

Pişirme Süresi resmi

Pişirme işlemi sebzenin yumuşaklığına göre sonlandırılmalıdır. Pişmiş bir sebze yemeğini daha da pişirmek tadını yok eder ve vitaminlerin uçup gitmesine neden olur.

8. Tencerenin Kapağını Kapalı Tutmak

Tencerenin Kapağını Kapalı Tutmak resmi

Kapağı kapalı tencerede pişen sebzeler kendi buharında pişer. Sebzeler pişerken tencerenin kapağını açmamaya özen gösterelim.

9. Buharda Pişirme

Buharda Pişirme resmi

Sebzelerimizi buharda pişirdiğimiz zaman, sebze içerisindeki tüm besleyici özelliklerini korumuş olur ve ayrıca sebzeler daha iyi bir renk ve dokuya sahip olurlar. Bu durumda herhangi bir yağ kullanımı olmadığı için daha hafif bir yemek elde etmiş oluruz.

10. Wok Tavası İle Soteleme

Wok Tavası İle Soteleme resmi

Sebzeleri hızlı ve sağlıklı şekilde pişirme yöntemlerinden biri de wok denilen özel tavada çok az yağ kullanarak hafif soteleme yöntemini kullanmaktır. Böylelikle çıtır çıtır ve lezzetli sebzeler pişirmiş oluruz.

11. Izgara Veya Fırında Pişirme

Izgara Veya Fırında Pişirme resmi

Bu iki yöntem de sebzelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini korumak adına kullanabileceğimiz oldukça sağlıklı seçeneklerdir. Ayrıca, ilave olarak ızgara veya fırında pişirme ile yemeklerimiz kendilerine has bir lezzete sahip olacaklardır.

12. Terbiyeleme

Terbiyeleme resmi

Bazı sebzeleri çiğ olarak da tüketebiliriz. Fakat brokoli ve karnabahar gibi sebzelerin sert dokuları sebebiyle çiğ tüketilmesi oldukça zordur. Bu sorunun üstesinden gelmemiz mümkündür. Sebzeleri yumuşatmak için sağlıklı yağlar, sirke, deniz tuzu, limon ve baharatlarla hazırlayacağınız bir terbiye sosu ile bu sorunu çözebilirsiniz. Yaklaşık olarak iki saat bu sosun içinde terbiye ederek sebzelerin yenmesini ve sindirilmesini daha kolay hale getirmiş oluruz.

13. Köklü Sebzeler

Köklü Sebzeler  resmi

Kabak veya bal kabağı gibi köklü sebzeleri yağla kaplayıp pişirdiğimizde yağ hızla ısınır ve yüzeylerindeki nem hemen buharlaşır. Dış taraf karamelize olur, tadı yoğunlaşır ve çıtırlaşır, içi ise yumuşak kalır. Ayrıca, kök sebzeleri buharda pişirmek yerine kaynatarak ta pişirebilirsiniz.

14. Mor Sebzeler

Mor Sebzeler resmi

Mor sebzelerin antioksidan değeri yüksektir. Mor sebzeleri kaynatırsak renklerini kaybederler. Bu yüzden çiğ tüketmek en iyisi. Pişirmek isterseniz eğer, suya sirke eklemenizi öneririz.

15. Kırmızı Sebzeler

Kırmızı Sebzeler resmi

Pancar gibi belli sebzeleri kırmızı yapan betain isimli maddedir. Suda çözünen, ısıya duyarlı bir maddedir. Bu yüzden kırmızı renkli sebzeleri de mor renkli sebzeler gibi tüketmek en iyisidir.

16. Yeşil Sebzeler

Yeşil Sebzeler resmi

Bazı sebzelere yeşil rengini veren klorofil isimli maddedir. Suda çözünen bir bileşendir. Bu sebzeleri suyun içine tuz atıp çok kısa bir sürede kaynatmak en doğrusu. Bu işlemden sonra da soğuk suyla durulanabilir. Aynı zamanda ızgara yapılabilir, sotelenebilir ve limon suyuyla da tatlandırılabilir.

17. Beyaz Sebzeler

Beyaz Sebzeler resmi

Patates türleri, enginar, karnabahar, soğan türleri ve diğer beyaz sebzeler, içlerindeki belli enzimler nedeniyle onları kestiğimizde renklerini kaybederler ve kahverengi bir renk alırlar. Bu olayın önüne geçmek için limon suyuyla dolu bir kapta pişirme yapacağımız zamanı belirleyerek az zamanda renk değiştirmemeleri için limonlu suyun içinde bekletebiliriz. Ayrıca bu sebzeleri çok uzun sürelerde pişirmemenizi veya çok uzun zaman ızgarada bekletmemenizi söyleyebiliriz.

18. Baharat Kullanımı

Baharat Kullanımı resmi

Baharatlar yoğun olmayan yiyeceklere lezzet katar. Ancak tedbirli kullanmak en doğrusu olacaktır. Yemeğin lezzetinin önüne geçmeyecek ölçüde kullanılması yemeğimizi lezzetlendirecektir.

19. Marine Etmek

Marine Etmek resmi

Damak tadınıza göre sebzelerimizi marine edebiliriz. Kendi hazırladığımız sos ve baharatlarla taçlandırdığımız sebzelerimizi pişirmek oldukça lezzetli olacaktır.

20. Limon Suyu Ya da Sirke Kullanımı

Limon Suyu Ya da Sirke Kullanımı resmi

Sebzelerdeki doğal tatlılığı ön plana çıkaracaktır. Ancak dengeli tatlar elde etmek istiyorsak tüm bunları ölçülü bir şekilde kullanmamız gerekir.

21. Düdüklü Tencere Kullanımı

Düdüklü Tencere Kullanımı resmi

Eğer, sebzelerimizi düdüklü tencerede pişireceksek az su ile pişirmeliyiz.

Sebzeler Nasıl Pişirilmelidir? Sebze Yemeği Hazırlarken Dikkat Etmemiz Gereken Detaylar Nelerdir? İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER