A ve E vitamini içeren avokado da aynı zamanda potasyum ve magnezyum da içermektedir. Lif oranının yüksek olmasından kaynaklı kabızlığa iyi gelmektedir. Kalın bağırsak ve hemoroit için oldukça yararlı bir besindir.
Bakla içerisinde magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, B1 vitamini ve tiyamin içerir. Bakla, kuru ve yaş sebze olarak tüketilebiliyor. Baklanın idrar yollarını temizlediği, böbrek ağrılarını dindirici, böbrek iltihaplarını giderici etkisi olduğu, böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olduğu biliniyor.
A Vitamini, C Vitamini, B kompleks kompleksinde bulunan niasin, tiamin, pantotenik asit ve B-6 vitaminleri bakımından zengindir. Bamyada kalsiyum, demir, manganez ve magnezyum gibi esansiyel mineraller bulunur. Yaş veya kuru sebze olarak tüketilen bamyanın kabızlığa iyi geldiği, bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz.
Bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içeriyor. Sinir sistemini yatıştırıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
A, C, E, B1 ve B2 vitaminleri yönünden zengin olan besinlerden biri olan brokoliyi sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir yapıya sahip bu besin aynı zamanda prostat ve kolon kanserine karşı da koruyucudur. Kansızlığa da iyi gelmektedir.
A, C, E ve K vitaminleri, potasyum ve likopen içeriyor. Kan yapıcı özelliği, dinlendirici etkisi vardır. Yiyeceklerde kullanılmasının yanında suyu, sade olarak veya diğer sebze sularıyla karıştırılarak içilebilir. Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı etkisi var. Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkilidir. İçerdiği likopen vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor.
A, B, D ve E vitamini bakımından zengin olan havuç mutfakta en sık kullandığımız malzemelerden biridir. Cilt ve kemik sağlığı açısından son derece faydalı olan havuçlar hücre yenilenmesinde oldukça da etkili bir rol oynamaktadır. Saç dökülmelerini azaltarak saç yapısını canlandırmaktadır.
B ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. İçerdiği minerallerle cilt sağlığına ve sinir sistemine iyi gelmektedir. Büyüme ve gelişimi destekleyen bir yapıya sahiptir.
Lif kaynağı olan kabaklar K ve C vitamini yönünden oldukça zengin bir yapıya sahiptirler. Kemik gelişimine destek olan kabaklar aynı zamanda böbrek fonksiyonları için de oldukça faydalıdır.
K ve C vitamini, potasyum, folik asit, kalsiyum, demir ve lif açısından bir hayli zengin. Zihin yorgunluğunu giderici etkisi olduğu belirtiliyor. Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına ve şeker hastalarına yararlıdır.
Kereviz, B vitamini, demir ve kireç içeriyor. Unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderici, idrar sökücü, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardımcı etkisi olduğu, kan ve süt yapıcı, karaciğeri temizleyici özellik taşıdığı, şeker, yüksek tansiyon ve romatizmaya iyi gelir.
Lahana, B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağladığı, kandaki şeker miktarını düşürdüğü, sarılık ve safra kesesi hastalıklarına, astıma iyi geldiği, bağırsak kanserine karşı etkili olduğu için çok faydalıdır.
Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, Vitamin C, Fosfor, Potasyum ve Bakırdan zengin olup vitamin ve mineral içeriği açısından çok zengindir. Bünyeyi hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunuyor.
Büyük bir vitamin ve mineral kaynağı olan marul, K vitamini, A vitamini, provitamin A, beta karoten, lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi maddeler yönünden zengindir. Marul, kalsiyum açısından zengin bir sebzedir. 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunandan daha fazla kalsiyum bulunuyor. Bu özelliğinden ötürü kemik erimesine karşı etkili oluyor, kemikleri güçlendiriyor.
A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfor ve mangan elementleri içeriyor. Her derde deva sayılan maydanoz, sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarının düşürülmesine katkı sağlıyor, görme gücünü ve anne sütünü artırıyor. Kalsiyum, potasyum ve A vitamini açısından taze yenilmesi tavsiye ediliyor. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılayabiliyor.
C ve E vitamini, protein, karbonhidrat, betakaroten içerir. Enerji verir, halsizliğe karşı etkilidir. Besin değerinin büyük kısmı kabuğunda bulunur. Soyularak pişirilen patates, içerdiği C vitamininin yüzde 25’ini kaybeder. Kabuklarını keserek değil de kazıyarak temizledikten veya çok iyi yıkayıp kabuğuyla pişirilmesi halinde vitamin değerini korur. Kızartması dışında, kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler. Yorgunluğa iyi gelir.
Patlıcan zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde; C vitamini, K vitamini , B6 vitamini , tiamin , niasin , magnezyum , fosfor , bakır , diyet lifi , folik asit , potasyum ve manganez içerir . Ayrıca patlıcan neredeyse hiç kolesterol veya doymuş yağ içermez. Kansızlığı giderdiği, karaciğer ve pankreasın düzenli çalışmasını sağladığı, kilo vermeye yardımcı olduğu, böbrek yanmaları ve ağrılarını azalttığı, sinir yatıştırıcı etkisi olduğu bilinir.
Pırasa lif bakımından son derece zengin, önemli bir antioksidandır. Bünyesinde barındırdığı A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, B3 (niyasin), B5 (pantotenik asit) ve B9 (folik asit) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller sayesinde metabolizma için önemlidir.
A, B ve C vitamini kaynağı olan salatalıklar fosfor ve selenyum da içermektedir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan salatalıklar cildi nemlendirir ve idrar yolları enfeksiyonlarının önüne geçer. Bol miktarda posa içerdiğinden bağırsak sağlığını da desteklemektedir.
A, B, C ve E vitamini içeriğinin yanı sıra sakaroz da içermektedir. Kireçlenmeye faydalı olan bu besin yaşlanma karşıtıdır. Aynı zamanda damar gelişimini destekler ve ödem söktürücü bir özelliğe de sahiptir.
A, B ve C vitamini ile fosfor ve kükürtten zengin olan doğal bir antibiyotiktir. Kemik ve diş sağlığını destekleyerek dayanıklılığı arttırır.
A vitamini, folik asit, demir ve yüksek oranda lif içerdiğinden sağlık için oldukça faydalıdır. Soya kalp sağlığını destekleyerek yüksek tansiyona da iyi gelmektedir. Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucu besinlerdendir.
C vitamini, potasyum ve magnezyum içeren şalgam yüksek tansiyona iyi gelmektedir. Bol lifli yapısı sayesinde bağırsak sağlığını destekler ve kansere karşı da koruyucu bir besindir.