Oran

Mutfakla Yeni Tanışanlar İçin Yemek Yapmanın Püf Noktaları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Küçük yaşlardan itibaren mutfakla tanışmak için can atan, güzel yemek yapmayı isteyen birçok insan var. Mutfağa girer girmez iyi bir yemek çıkartmak aslında hiç kolay bir iş değildir. Mutfak işi sanat işidir. İşin sanata dönüştüğü nokta ise, yemek yapmaya ve paylaşmaya duyduğunuz sevgi. Herkesin el lezzeti farklıdır, kendine özgü dokunuşları vardır. Kendi damak zevkinize uygun ve ölçülere bağlı kaldığınız sürece iyi bir yemek yapmanız kaçınılmazdır.
Devamını Oku
|

1. Malzeme Hazırlığı

Malzeme Hazırlığı resmi

Yemeği pişirmeye başlamadan önce gerekli bütün malzemeleri hazırlayın. Bu sayede hem mutfağınız düzenli olacak hem de bütün malzemeleri sırası geldiğinde kolayca yemeğinize ekleyebileceksiniz.

2. Yağ Seçimi

Yağ Seçimi resmi

Yemeklerinizi yaparken yağ seçimine dikkat edin. Margarin yerine tereyağı veya sızma zeytinyağı kullanmanız yemeklerinizin daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca sağlıklı yağlardan olan tereyağı ve zeytinyağı ile yemekleriniz daha sağlıklı olur. Tereyağı ve zeytinyağı karışımı her zaman lezzetli sonuçlar verir.

3. Pişirme sırası

Pişirme sırası resmi

Yemeğin ana malzemelerini pişirme sürelerine göre eklemek çok önemlidir. Çünkü her malzemenin pişme süresi farklıdır. Hemen hemen her yemekte soğanlar önce pişirilmektedir. Pişirme sırasını karıştırırsanız istemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

4. Yemekte salça veya domates kullanımı

Yemekte salça veya domates kullanımı resmi

Tencere yemeklerinde domates ve salça kullanılabilir. Aynı zamanda kıyma ya da kuşbaşı et te tercih edebilirsiniz. Domates ve salçanın uyumu yemeklerinize muhteşem tat katacaktır.

5. Su ekleme

Su ekleme resmi

Tencere yemeklerinde üzerine su ilavesi yapıldığında mutlaka kaynamış su olmalı. Ve eklenecek su miktarı yemeğinizin üzerini 2 parmak geçecek kadar su olmalı. Fazla su eklemek yemeğinizin daha iyi pişeceği anlamına gelmez. Onun için su ilavesinde çok fazla su eklememeye özen gösterilmeli.

6. Pişirme Ateşi

Pişirme Ateşi resmi

Tencerenizin altı ilk önce harlı ateşte olsun. Mutlaka yemek kaynayınca altını kısın. Yavaş yavaş pişen yemek daha lezzetli olacaktır. Kısık ateşte uzun sürede yavaş yavaş pişen yemekler çok daha lezzetli olur.

7. Yemek Pişerken

Yemek Pişerken resmi

Lezzetli yemekler tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilen yemeklerdir. Yemeğin başından ayrılmadığınız zaman sürekli kontrollü olarak pişirirseniz daha başarılı sonuç alırsınız.

8. Baharat

Baharat resmi

Yemeklerde en önemli noktalardan birisi baharattır. Baharatları mutfağınızdan eksik etmeyin, bulabilirseniz taze baharat kullanın. Hemen hemen tüm yemeklerde kullanılan baharatların ölçüsüne her zaman verilen ölçü miktarlarına uyarak ekleme yapın. Baharat ilave edecekseniz her zaman yemeğinizin pişmesine yakın ilave edin. Yemeğin tadını ve lezzetini daha iyi hissedeceksiniz.

9. Yemek tercihinize göre sarımsak ekleme

Yemek tercihinize göre sarımsak ekleme resmi

Soğan kadar sarımsak da tüm yemeklere lezzet verir. İster bütün diş olarak olarak ister ezerek isterseniz de dilimleyerek te yemeğinize ekleyebilirsiniz.

10. Yemeklere Tuz İlavesi

Yemeklere Tuz İlavesi resmi

Yemeklere tuzunu mutlaka ocağın altını kısınca ilave edin. Tuz eklerken elinizi korkak alıştırın. Tadına bakarak tuzunu eksiltip, arttırabilirsiniz.

11. Yemeklere Yeşillik İlavesi

Yemeklere Yeşillik İlavesi resmi

Yemeklere ilave edeceğiniz yeşillikleri ocaktan aldıktan sonra eklerseniz yeşillikler rengini koruyacaktır. Yeşil sebzeler, yıkandıktan sonra doğranırsa, kesik yerlerinden vitamini kaybeder. Pişen yemeğe eklenince yemeğin içinde eriyebilir. Bu yüzden servis zamanında yemek piştikten sonra ilave edilmesi en doğru seçimdir.

12. Pişirme süresi

Pişirme süresi resmi

Yemeklerin ve tatlıların pişme sürelerine oldukça dikkat etmelidir. Sürekli olarak pişirme aşamalarında kontrollü davranın. Bu sayede yemeğinizi çiğ bırakmaz veya çok pişirmemiş olursunuz.

13. Fırın yemekleri

Fırın yemekleri resmi

Fırın yemekleri tencere yemeklerine göre daha az suludur. Bu nedenle su oranını pişireceğiniz yemeğin malzeme miktarına ve yemeğin türüne göre ayarlamanız gerekmektedir. Yaptığınız yemek susuz veya çok sulu olduğunda hem tat olarak hem de görüntü açısından hoş gözükmeyecektir.

14. Köfte yapımının püf noktası

Köfte yapımının püf noktası resmi

Köftenize eklediğiniz ekmeği su yerine et suyu ile ıslatın. Bu sayede yapacağınız köfteler daha lezzetli olacaktır.

15. Soğanın göz yaşartması

Soğanın göz yaşartması resmi

Salataya doğrayacağınız soğanların gözünüzü yakmasını istemiyorsanız 1-2 saat öncesinden buzluğa atın. Buzlukta soğuyan soğan hem gözünüzü yakmaz hem de daha parlak gözükür.

16. Tarifi iyice okuyun

Tarifi iyice okuyun resmi

Tarif detayına bakarken malzeme ve yapım aşamasını bir kez okumanız yetmez. Birkaç kez tarifi okuyarak önemli aşamalarına dikkatinizi yoğunlaştırdıktan sonra tarifi yapmaya başlayın. Bu sayede tarifi uygularken küçük sürprizlerle karşılaşmazsınız.

17. Kuruların ve yaşların ayrıştırılması

Kuruların ve yaşların ayrıştırılması resmi

Genel olarak malzeme sıralamasında kurular ve yaşlar ayrı yerde karıştırılır. Son aşamada kurular ve yaşlar birbirine karıştırılarak pişmeye hazırlanır.

18. Ölçülü kullanımı

Ölçülü kullanımı resmi

Ölçüler aklınızı karıştırmasın hemen bardak ya da kaşıkla ölçüm yapabilirsiniz. Bardağınızın boyutuna göre, 1 bardak sıvı yaklaşık 200-250 ml arasıdır, 1 bardak kuru malzeme yaklaşık 150-200 gramdır. 1 çorba kaşığı kuru bir malzeme 15 gram kadardır 1 çorba kaşığı şeker 20-25 gram gelir. Çünkü, ilk zamanlar malzemeleri göz kararı kullanmak için mutfak geçmişi olarak biraz zamana ihtiyaç vardır. Bu nedenle ölçü kurallarına dikkat etmeniz en önemli adımlardan biridir. Ölçüleri ayarlamak için ölçü kaşıkları ve ölçü bardaklarından da yararlanabilirsiniz.

19. Dilimlenmiş ve rendelenmiş peynirler

Dilimlenmiş ve rendelenmiş peynirler resmi

Malzemelerin içerisinde kullanacağınız rendelenmiş veya dilimlenmiş peynirleri hazır olarak almayın. Peynirlerinizi mutfak robotundan çekin veya kendiniz dilimleyerek ya da rendeleyerek kullanın. Bu sayede peynirinizde daha kıvamlı ve daha iyi bir peynir tadı elde etmiş olursunuz.

20. Yemeğinizin taşmasını önlemek için

Yemeğinizin taşmasını önlemek için resmi

Yemeğinizin taşmasını engellemek için tencerenin kenarlarına biraz zeytinyağı sürün.

21. Poğaça Hamurunun Yumuşak Olması

Poğaça Hamurunun Yumuşak Olması resmi

Poğaça hamurlarınıza mutlaka yoğurt ilave edin, bu hamurun yumuşak olmasını sağlar.

22. Çorbalara Kıvam Vermek

Çorbalara Kıvam Vermek resmi

Çorbalarınıza kıvam vermek için nişasta ya da un yerine patates kullanabilirsiniz.

23. Patlıcanların kararmaması

Patlıcanların kararmaması resmi

Patlıcanlarınızın kararmamasını istiyorsanız tuzlu suda 15-20 dakika kadar bekletin. Patlıcanların üzerine tuz serpin ve kağıt havlu üzerine serin. Patlıcanların içerisinden çıkan kahverengi suyu sildikten sonra pişirin.

24. Salata yaparken kullanılan yeşillik

Salata yaparken kullanılan yeşillik resmi

Salataya koyacağınız yeşillikleri bıçakla kesmek yerine elinizle kopartın. Bu sayede yeşilliklerde bulunan vitaminleri kaybetmezsiniz.

Mutfakla Yeni Tanışanlar İçin Yemek Yapmanın Püf Noktaları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER