Oran

Ev yapımı makarna nasıl yapılır?

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Hamur işlerinin en sevilenlerinden biri olan makarna tarifi ile sizinleyiz. Birçok çeşidi olan makarnanın sosu, aroması veya hamurunda kullanılan malzemeler bile tadını değiştirmeye yeter. Marketlerde satılan birçok makarna elde yapılan makarnanın tadını tutmaz. Bu nedenle size evde makarna yaptığınızda dikkat etmeniz gereken püf noktaları paylaşacağız.
Devamını Oku
|

1. Çeşitli makarnalar

Çeşitli makarnalar resmi

Malzemelerimiz un, yumurta, su ve biraz zeytinyağıdır. Hamura ayrıca lezzet katmak isterseniz közlenmiş kapya biber, fesleğen veya renklendirecek farklı lezzetler ekleyebilirsiniz. Damak tadınıza uygun makarna yapmak tamamen sizin elinizde.

2. Malzemeleri bütünleştirme ve iyice yoğurma

Malzemeleri bütünleştirme ve iyice yoğurma resmi

Öncelikle evde makarna hamuru yaparken malzemeleri derin bir kaba alıp un ilave ederek sert bir hamur haline gelene kadar yoğurmalısınız.

3. Makarna hamurunu dinlendirme

Makarna hamurunu dinlendirme resmi

Makarna hamurunuzu hazırladıktan sonra bezelere ayırın ve dinlenmesi için buzdolabında 30 dakika bekletin.

4. Makarna hamurunu açma

Makarna hamurunu açma resmi

Dinlenen makarna hamurunu önce merdane, sonra da oklava ile yufka inceliğine gelene kadar açın.

5. Kesim şekli

Kesim şekli resmi

Açılan hamuru katlayıp istediğiniz genişlikte parçalara kesin. Kesme işleminde en kolay yöntem, açılan hamuru rulo şekline getirip kesmektir. Makarnanın kalınlığını kendi damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz de makarna hamuru kesicilerini kullanabilirsiniz. Makarnaları kestikten sonra üzerine biraz un döküp bekleyin.

6. Su ölçüsü

Su ölçüsü resmi

Ev yapımı makarnayı pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi su ayarıdır. Fazla su tencerenin taşmasına neden olabilir. Az su ise makarnanın tencereye yapışmasına neden olabilir. Bu nedenle 100 gram makarna için 1 lt. su kullanılabilir.

7. Yağ ve tuzun önemi

Yağ ve tuzun önemi resmi

Kaynayan suyun içerisine bir miktar tuz ve zeytinyağı ekleyin. Ardından makarnaları suyun içerisine ekleyerek ara ara hafif bir şekilde karıştırın.

8. Pişirme süresi

Pişirme süresi resmi

Ev yapımı makarnalar markette satılanlara göre daha az pişmektedir. Eğer makarnanın üzerine sos ekleyecekseniz hafif pişmemiş olması gerekir. Sos ile yeniden pişeceğinden tam kıvamını sos ile birlikte alır. Ancak makarnayı tam pişirir ardından sos ile yeniden pişirirseniz makarnanız hamur olacaktır. Elde yapılan makarnalara sos ekleyecekseniz 2-3 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Sossuz tüketecekseniz 4-5 dakika pişmesi için yeterli bir süredir.

9. Makarna suyunu kenara ayırma

Makarna suyunu kenara ayırma resmi

Makarna suyunu sakın dökmeyin. Makarnayı süzdükten sonra kalan suyu sos yapmak için kullanabilirsiniz. Ya da çorbalarınızda değerlendirebilirsiniz. Eğer makarnanıza sos yapacaksanız, sosa pişirdiğiniz nişastalı sudan eklemek güzel bir lezzet katacaktır.

10. Makarna yıkama

Makarna yıkama resmi

makarnalar piştikten sonra süzme işleminin ardından su ile yeniden yıkamayın. Bu aşamada makarnaları yeniden sudan geçirirseniz üzerinde bulunan nişastayı tamamen yok etmiş olacaksınız. Makarnanızı soslu yapacaksanız üzerinde bulunan nişastaları yok ettiğinizden dolayı sos makarnanın üzerine yapışmayacaktır.

11. Kalan Parçalar

Kalan Parçalar resmi

Kullanacağınızdan fazla kalan yamuk ve şekilsiz olan hamurları çorbalarınız için kullanabilirsiniz. Çorbalar için hamuru biraz daha küçük keserek ayrıca bir kenara alıp 2 saat kadar kurutabilirsiniz. Bu sayede hem çorbanıza kesme makarna elde etmiş olur hem de çorbanıza lezzet katmış olursunuz.

12. Makarna Sosları

Makarna Sosları resmi

Makarnanın gizil lezzeti sosların güzelliğinde yatar. Makarnanızı dilediğiniz sos ile karıştırarak pişirebilirsiniz. Ancak makarnanın kesim şekli ne kadar kalın ise, makarna sosu bir o kadar yoğun olabilir. İnce kesim makarna ise, hafif soslarla bütünlüğü dengelemeyi unutmamalısınız. Damak zevkinize uygun olacak şekilde makarnanızı çeşitlendirebilirsiniz.

Ev Yapımı Makarna Nasıl Yapılır? İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER