Oran

Ev yapımı ketçap

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Çok severek tüketilen ketçabı birçok yemekte lezzet katması için kullanırız. Hamburgerlerde, tavuklarda, çıtır çıtır patates kızartmalarında ve etlerde ketçabın yeri oldukça ayrıdır. Sofralarımızı renklendiren ketçabı kendi ellerinizle evinizde yapmak oldukça sağlıklı ve kolaydır. İçeriğinde kullandığınız sebze ve baharatlar tamamen sizin kontrolünüzdedir. Ketçabı sevmemizin en büyük nedeni içeriğindeki domatesin yoğunluğudur. Bu yüzden iyi ve kaliteli bir ketçap yapmak istiyorsanız öncelikle domateslerin olgun ve lezzetli olduğundan emin olmalısınız. Üstelik baharat seviyorsanız ketçabınızın içerisine kendi damak zevkinize uygun olacak şekilde baharatlar ekleyebilir, kendinize özel lezzetler oluşturabilirsiniz. Ketçabı evde kendiniz yapacağınız için içerisindeki malzemelerde katkı maddesi olmadığından dolayı gönül rahatlığıyla tüketebilir sofralarınıza konuk edebilirsiniz. Tarifini Sevdim’de şimdi evinizde ketçap hazırlama zamanı. Sevgi ve Afiyetle...
Devamını Oku
|

1. Malzemeler

Malzemeler resmi

Domates, kuru soğan, salçalık kırmızıbiber, sarımsak, toz şeker, tuz, üzüm sirkesi, sıvıyağ, karabiber, karanfil, kişniş tohumu, biberiye, kimyon ve muskat. Malzemeler içerisinde en dikkat etmeniz gereken malzeme domateslerdir. Domatesleriniz ne kadar lezzetli ve olgun olursa ketçabınızda o kadar lezzetli olur.

2. Malzeme oranları

Malzeme oranları resmi

2 kg domates, 2 adet kırmızıbiber, 4 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 2 adet orta boy kuru soğan, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu, 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 3 adet karanfil, 1 tatlı kaşığı biberiye, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı muskat. Burada kullanacağınız 2 kg domates sos haline geldiğinde 1 kg olarak küçülecektir. Eklenilen her domates tanesinin yarıya ineceğini unutmayın.

3. Yıkama

Yıkama resmi

Domates ve biberleri öncelikli olarak iyice bir yıkayın. Biberlerin içerisinde bulunan çekirdekleri çıkarın.

4. Doğrama

Doğrama resmi

Domates, biber, sarımsak ve soğanları iri parçalar halinde doğrayın.

5. Pişirme

Pişirme resmi

Bir tencere içerisine biber, domates, sarımsak ve soğanları koyun. Altı kısık şekilde pişirmeye bırakın. Domatesler ve soğanlar yumuşadıktan sonra tencereyi ocaktan alın.

6. Püre haline getirme

Püre haline getirme resmi

Pişirdiğiniz sebzeleri blender ile çekin. Tüm sebzeler püre haline geldikten sonra tekrardan bir tel süzgeçten geçirin. Bu sayede parçalar halinde kalan domates çekirdeklerini sebzelerin içerisinden ayırmış olursunuz. Süzme işlemi tamamlandıktan sonra kalan püre halini tekrardan tencereye alın.

7. Baharatları karıştırma

Baharatları karıştırma resmi

Karabiber, kişniş, biberiye ve karanfili bir havanda dövün. Bu sayede tüm baharatlar incecik bir yapıya sahip olacaktır. Toz haline gelen baharatların içerisine muskat, kimyon, şeker, tuz, sirke ve sıvıyağ ilave ederek tüm malzemeleri (püreli karışım ile birlikte) karıştırın. Kısık bir ateşte sos katılaşıncaya kadar pişirin.

8. Kıvam

Kıvam resmi

Kaynamaya başlayan ketçap yanardağ gibi dışarıya sıçrıyor ve göz göz oluyorsa pişmesi tamamlanmış demektir. Hazırladığınız sosun kıvamını hazır ketçapların kıvamına yakın olduğunda da anlayabilirsiniz. Kıvamı size göre piştikten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

9. Saklama

Saklama resmi

Hazırladığınız sosu soğuduktan sonra cam saklama kaplarına boşaltın. Soğuyan ketçabı buzdolabında saklayarak nemden ve ışıktan uzak tutun. Cam kavanozların ağızını açtıktan sonra 7-10 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir. Bu nedenle kısa zamanlar içerisinde az az yaparak saklayabilir veya kavanozlara kullanacağınız miktarda paylaştırabilirsiniz. Eğer hazırladığınız ketçabın miktarı fazlaysa soğumasını beklemeden sıcakken cam kavanozlara boşaltın. Bu sefer kavanozların ağızını sıcakken kapatın ve ters çevirerek vakumlayın. Böylece kullanacağınız zamana kadar buzdolabında bozulmadan saklayabilirsiniz. Vakumlanan ve ağızı açılmamış olan ketçapları buzdolabında 6-12 ay arası muhafaza edebilirsiniz. Ancak siz bu durumlarda ketçabın kokusu ve kıvamına bakarak kullanımını kontrol edebilirsiniz. Bu aşamada cam kavanozda saklamanızın önemi büyüktür. Plastik kaplar sağlık açısından olumsuz sonuçlar meydana getirmektedir. Özellikle pişirilmiş olan yiyecekleri buzdolabında saklarken plastik kaplarda saklamamaya özen gösterin. Çünkü plastik kaplar içeriğinde bulundurduğu zehirli kimyasallar ile yiyeceklere geçer. Bu durum istenmeyen sonuçlara yol açabileceğinden dolayı hazırladığınız ketçabı cam kavanozda muhafaza edin.

10. Tatma

Tatma resmi

Ketçabı hazırlarken damak zevkinize uygun olması açısından sürekli olarak tadarak ilerlemenizi tavsiye ederiz. Böylece içerisindeki malzemelerin yoğunluğunu ve kıvamını kendi damak zevkinize uygun şekilde hazırlayabilirsiniz.

11. Renk

Renk resmi

Hazırladığınız ketçabın rengi çok kırmızı değilse içerisine bir kaşık biber salçası ilave edebilirsiniz.

12. Parlak görünüm

Parlak görünüm resmi

Ketçabın daha parlak bir görüntüde olmasını istiyorsanız içerisine nişasta ekleyebilirsiniz. Hatta bu aşamada dilerseniz hazırladığınız ketçap karışımını ikiye ayırarak yarısına acı biber ekleyerek acılı ketçapta yapabilirsiniz.

13. Baharatlar

Baharatlar resmi

Ketçabın içerisine baharat tohumları ekleyerek yeni lezzetler keşfedebilirsiniz. Bu aşamada baharatların oranları ve ekleyeceğiniz baharatlar tamamen sizin damak zevkinize bağlıdır.

Ev yapımı ketçap İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER