Oran

Denizden Taze Çıkan Oltamıza Takılan Ağustos Balıkları

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Besin değeri oldukça yüksek Omega3 bakımından zengin olan balıkları mevsiminde tüketmek büyük bir önem taşıyor. Balığın en önemli özelliklerinden biri de kalp dostu olmasıdır. Sağlıklı bir yaşam için en temel besin kaynaklarından biridir. Balığın mevsiminde tüketilmesi kadar taze olup olmadığı da çok önemlidir. Yaz bitişinin habercisi ağustos ayında tüketilecek balıklar listesinde çingene palamut balığının ve sardalyanın en lezzetli zamanı olduğunu söyleyebiliriz. Çipura da yağlanıyor ve tadına doyamayacağınız bir lezzete ulaşıyor. Gelin ağustos ayında denizden taze çıkıp oltamıza takılan balıklar listemizde başka hangi balıklar yer alıyor hep birlikte bir göz atalım.
Devamını Oku
|

1. Çinekop

Çinekop resmi

B12 vitamini açısından oldukça zengindir. Lüfer balığının bir çeşididir. 15-18 cm arasında bir uzunluğa sahiptir. Lezzetini kaybetmemesi için temizleme aşaması çok önemlidir. Alt tarafından kesik atılarak yukarıya doğru karnı yarılan balığın iç organları iyice temizlenmelidir. Çinekopun ayrıca solungaçlarının da çıkarılması gerekmektedir. Yanak ve beyin kısımları lezzetli olduğundan kafası koparılmadan pişirilmesi önerilmektedir. Çinekop balığını fırında buğulama yaparak pişirebilirsiniz. Böylece besin değerini korumuş olursunuz. Ayrıca ızgara olarak da tavsiye edebiliriz. Ancak kızartma yapmanızı önermeyiz. Çünkü bu sayede hem kalorisini arttırmış hem de besin değerinin kaybolmasına neden olmuş olursunuz.

2. Çingene Palamudu

Çingene Palamudu resmi

Lezzetli bir balık türüdür. Kendine has kokusu ve tadı vardır. Palamuda nazaran daha küçük ve yağlı bir balıktır. Beyaz etli balıklara oranla daha az jelatin içerir. Bundan dolayı haşlamaya uygun değildir. Izgara ve fırında pişirmeye uygundur.

3. Çupra

Çupra resmi

Çupra; içerisinde bolca A, B1, B2, B6, C, D ve E vitamini içerir. Eti oldukça lezzetlidir, çocukların da sevebileceği bir balıktır. Demir, kalsiyum ve bolca fosfor bulundurur ve oldukça faydalıdır. Çupra balığı; genelde ızgara olarak sevilmektedir. Fırın, mangal ve tava için de gayet uygundur. Yahni ve buğulama yöntemi de tercih edilen çupra kızartıldığı takdirde her balık gibi besin değerlerini kaybedebilir.

4. İstavrit

İstavrit resmi

Vücudu yanlardan basık bir balık türüdür. Kuyruğu derin ve çatallı, gözleri iri ve dişleri keskindir. Gövdesinin alt bölümü gümüş renginde, sırtı ise lacivert veya yeşilimsidir. Tavada ve fırında pişirmeye uygundur.

5. Kaya Balığı

Kaya Balığı resmi

Kayalıkların etrafında ve kovuklarda yaşadıkları için bu isimle anılan bir türdür. Sığ suları ve mercan kayalıklarını tercih ederler. Lezzetli bir olta balığı olan kaya balıklarının mezesi oldukça nefis olur. Çorbası ve güvecinin lezzeti de bir o kadar şahanedir. Tavada kızartmak için de uygundur.

6. Mercan

Mercan resmi

Mercan balığının pembeye yakın bir rengi vardır. Pullarla kaplanmış vücudu oval bir yapıdadır. Göğüs yüzgeci oldukça uzundur. Taşlık, kayalık ve yosunun bol olduğu bölgelerde daha fazla görülür. Bol ve lezzetli etiyle öne çıkan mercan çok yağlı bir balık türü değildir. Mercan balığı ızgara olarak oldukça lezzetli olduğundan sıklıkla bu şekilde tüketilir. Kızartma ve buğulaması da yapılabilmektedir. Yahnisi, çorbası ve dolmasının yanı sıra fırında hazırlanabilen farklı mercan balığı tarifleri de bulunur. Özellikle soslarla birlikte servis edildiğinde lezzeti artar.

7. Orkinos

Orkinos resmi

Hızlı yüzen bir balık türüdür. Boyu 5-6 metreye kadar ulaşır. Göçmenlerdir ve sürü halinde gezerler. Olgunlaşmış orkinosların ağırlığı bir tona kadar ulaşır. Oltayla avlanan bu balıklar; taze, kurutulmuş, tuzlanmış ve konserve olarak yenir.

8. Sardalya

Sardalya resmi

Sardalya yağlı, lezzetli ve omega3 açısından zengin bir balıktır. Eti yumuşak kılçıkları ince ve pulu az bir balıktır. Sardalyayı tavada pişirmek doğru tercihlerden biri olacaktır. İsterseniz önce kılçıkları temizleyip fileto şekline getirip aralarına maydanoz ekleyerek güzel kokulu bir tat yakalayabilirsiniz. Ya da klasik şekilde mısır unu ile tavada kızartıp sunum yapabilirsiniz.

9. Sarıağız

Sarıağız resmi

Kocaman içi sarı bir ağza sahip olduğundan bu isim ile anılmaktadır. Izgarası, buğulaması, fırında sebzelerle veya tuz içerisinde pişirilmesini tavsiye ederiz.

10. Sarıkanat

Sarıkanat resmi

Avcı bir balık türü olan sarıkanat, akıntılı suları seven bir balıktır. Sürüler halinde gezmezler. Çok değerli ve lezzetlidir. Boyları 10 cm’yi geçmez. Pulsuz bir balıktır. Fırında, tavada ve ızgarada pişirmeye uygundur.

11. Sinarit

Sinarit resmi

Mercan balıkları ailesinin güçlü ve az bulunan lezzetli bir olta balığıdır. Boyları 1,5 metreyi bulur. Vücutları elipse benzer bir yapıdadır ve kalın iri pulları vardır. Başı vücuduna göre iridir. Ağzı büyük ve dudakları kalındır. Çenesi oldukça kuvvetli bir balık türüdür. Eti çok lezzetli olan sinarit balığını küçük parçalara bölerek ızgarası ve buğulaması yapılabilir. Izgara ve fırında da pişirebilirsiniz.

Denizden Taze Çıkan Oltamıza Takılan Ağustos Balıkları İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER