Oran

Şeftali mevsimi geldi! Şeftali çeşitleri, faydaları ve şeftali üzerine bilmeniz gereken herşey

aysunkalafat
(5.0)
Ayraç
Gün batımı rengini alan şeftaliler raflarda ve mutfaklarımızda yerini almaya başladı. Yaz aylarında bolca tükettiğimiz bu meyve içerisinde, yüksek miktarda mineral ve vitamin bulunmaktadır. Şeftalilerle yapabileceğimiz birçok çeşit lezzet vardır. Çin’de ölümsüzlük meyvesi olarak isimlendirilmekteydi. Ülkemizde Bursa ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen bu tatlı yaz meyvesi ılıman iklimleri sever.
Devamını Oku
|

1. NEKTARİ Mİ, ŞEFTALİ Mİ?

NEKTARİ Mİ, ŞEFTALİ Mİ? resmi

Şeftali ve nektari aslında aynı türlerdir ve her ikisi de taş meyve ailesinin birer üyeleridir. Aralarındaki tek büyük fark, nektarinin tüylü şeftali kardeşinin aksine, pürüzsüz bir kabuğa sahip olmasıdır. Benzerliklerini göz önüne aldığımızda, hemen hemen çoğu tariflerde birbirlerinin yerine kullanabilirsiniz.

2. ŞEFTALİNİN YARARLARI

ŞEFTALİNİN YARARLARI resmi

Ağaçta yetişen çoğu şey gibi şeftalilerinde oldukça fazla besin değerleri vardır. Lif bakımından oldukça zengin olan bu meyve içeriğindeki A,C,E,K,B1,B2,B3,B6 vitaminleri, folat, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, çinko ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirken vücut direncini de arttırır. Ayrıca kansere karşı koruyucudur. Kanı temizler, kalp krizi riskini azaltır. Işıl ışıl parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar.

3. PEKİ, YA ÇEŞİTLERİ…

PEKİ, YA ÇEŞİTLERİ… resmi

4. Sarı Şeftali

Sarı Şeftali resmi

Güneş sarısı rengiyle göz alan serinletici meyveler fırınlanmaya uygundurlar. Tatlı ve ekşi kontrastlarıyla eşleşen reçel ve hamur işleri için ideal bir malzemedir.

5. Beyaz Şeftali

Beyaz Şeftali resmi

Dış görünüş olarak sarı şeftaliyle aynı olsa da, beyaz şeftali daha yumuşak bir dokuya sahiptir. Aynı zamanda daha ekşi ve daha yoğun bir kokusu vardır.

6. Devebastı Şeftali

Devebastı Şeftali resmi

Donut şeftali veya yassı şeftali olarak da bilinen bu çeşit, beyaz şeftali gibi lezzetlidir.

7. NASIL SEÇİLİR?

NASIL SEÇİLİR? resmi

İyi bir şeftalinin en iyi işareti mis gibi kokusudur. Yüzeyinin pürüzsüz olup olmadığını ve gerginliğini kontrol edin, herhangi bir ezilme veya yumuşama yoksa ve ağırsa gönül rahatlığıyla sepetinize ekleyebilirsiniz. Tek tek seçtiğiniz bu en lezzetli şeftalilerin keyfini çıkarabilirsiniz.

8. NASIL SAKLANIR?

NASIL SAKLANIR? resmi

Ağaçtan toplanan şeftaliler hızlı bir şekilde olgunlaşır, bu da onların hasattan sonra bir hafta içerisinde piyasaya sürülmelerini sağlar. Mevsiminden önce toplanan şeftaliler asla düzgün bir şekilde olgunlaşmaz ve kokusunu yaymaz. Olgun şeftalilerin ezilmelerini önlemek için onları tek bir katmanda buzdolabınızda saklayın. Tüm meyve ve sebzeler gibi hava almaları gerekir, bu yüzden onları kapalı plastik kaplarda ve ya torbalarda saklamayın. Yaz aylarında meyve sineklerinden korumak için yiyecek örtüsü kullanabilirsiniz.

9. NASIL HAZIRLANIR?

NASIL HAZIRLANIR? resmi

Bir şeftaliyi kabuklarından kolayca ayırmak için önce dip kısmından bıçakla bir çarpı yapıyoruz. Daha sonra 30 saniye sıcak, 30 saniye de soğuk su içinde tutup, kestiğimiz yerlerden kolayca soyuyoruz. Şeftalimizi dilimlere ayırmak için, ortasındaki çizgiden bıçakla kesiyoruz ve ayırıyoruz. Çekirdeğini çıkartmak için, çekirdekli dilimi de tam ortadan kesiyoruz ve ayırıyoruz. Artık çekirdeği kolaylıkla şeftalimizden ayırabiliriz. Son olarak meyvenizi dilediğinizce dilimleyebilirsiniz.

Şeftali Hakkında Her Şey İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER