Oran

Mutfağınızı Bahçeye Dönüştürün

aysunkalafat
(5.0)
Ayraç
Hemen hemen her gün yemek yapıyoruz. Kullandığımız bazı malzemelerin geri dönüşü olduğunu biliyor muydunuz? Çöp sanılan bitki atıklarının ne kadar değerli olduğunu… Onları birkaç haftada tekrar kullanabiliriz. Böylelikle mutfağımızda birbirinden lezzetli yemekler yaparken bütçemizde de tasarruf sağlamış oluruz. Mutfağınızın bir köşesinde minik bir bahçeniz olsun istemez misiniz? Nefis yemeklerimizi yapmaya başlamadan önce kendi bahçemizden malzemelerimizi toplamak… Kim, istemez ki, öyle değil mi… Hadi, gelin bu bitki artıklarıyla neler yapabiliriz, hep birlikte bakalım. Mutfağımızın bir köşesinde kendi ellerimizle onlara yer açalım küçük şirin bahçemizi oluşturalım.
Devamını Oku
|

1. Biberiye

Biberiye resmi

10 cm uzunlukta olan birkaç dal alın. Eğer mümkünse, yazın kesilmiş olan dallardan kullanın. Küçük bir saksıyı toprakla doldurun ve fazla suyun akabilmesi için saksının dibinde arıtması olduğuna dikkat edin. Kesilmiş dalları toprağa yerleştirin ve saksıyı evde gün içinde bol güneş alan bir yere koyun. Bir diğer seçenek ise biberiyeyi bir bahçeye dikmektir. Çünkü bu çiçek, her türlü toprağa dayanıklıdır. Biberiye aromatik bir bitki olduğundan kuru toprak sever. Çok sulamaktan kaçının.

2. Yeşil Soğan

 Yeşil Soğan resmi

Marketten, pazardan veya manavdan aldığınız yeşil soğanlarınızı doğrayıp nefis bir salata yaptınız. Peki, ya kök uçlarını çöpe mi atacaksınız? Atmayın! Bir kavanozun veya bardağın yarısına kadar suyla doldurun ve kök uçları içine yerleştirin. Burada en önemli nokta, her gün suyu mutlaka değiştirin. Kökler büyümeye başlayacaktır. 1-2 hafta sonra yeşil soğanlarınızı saksıya aktarabilirsiniz. Saksıya aldıktan sonra, soğanınızın yeterince büyümesini bekleyin. 1-2 hafta sonra, kendi bahçenizden topladığınız tazecik soğanlarla nefis yemekler yapma zamanı.

3. Fesleğen

Fesleğen resmi

Aldığınız taze fesleğenlerden sadece 2-3 fesleğen sapı kesin ve kenara ayırın. Köklü olması gerekmez. Yeşil soğanda yaptığımız gibi bir kavanoz veya bardağın yarısını suyla doldurun, ardından ayırdığınız fesleğenleri içine yerleştirin. Mutfağınızda güneş alan bir bölümüne koyun ve her gün suyunu değiştirmeyi unutmayın. Kökler büyür büyümez, saksıya dikebilirsiniz. Yeni kökler bir hafta içinde büyüyecektir. 2-3 hafta sonra bahçenizden mutfağınıza harika fesleğen kokuları yayılacaktır.

4. Marul

Marul resmi

Marulu kullandıktan sonra dibindeki sert kısmı su dolu bir kaseye aktarın. 3-4 gün sonra sert kısmın yeniden yapraklanmaya başladığını göreceksiniz. Yaklaşık 7 veya 10 gün içerisinde marulunuzu saksıya aktarabilirsiniz.

5. Avokado

Avokado resmi

Bahçenizin üyeleri yavaş yavaş çoğalıyor. Artık mutfağınızın harika bir manzarası var. Gelelim bahçenizin yeni üyesine. Avokadonun içindeki çekirdeğe zarar vermeden çıkaralım. Çekirdeği iyice yıkayalım ve suyun içerisinde yaklaşık 5 dakika boyunca bekletelim ve sonrasında dikkatlice kurulamaya özen gösterelim. Avokadonuzun sivri olan kısmı yukarı, daha düz olan kısmı aşağı bakması gerekiyor. Filizlendirmek için alt kısmı birkaç yerden kürdanla delip su dolu bir bardağa aktaralım. Avokadonuzun alt kısmının iyice suya değmesini sağlamak için kürdanlarınızı aşağıyı gösterecek şekilde hafif eğimli yerleştirin. 3-6 hafta içerisinde avokadonuzun filizi çıkacaktır ve kökleri büyümeye başlayacaktır. Büyüyen avokadonuzun filizinin uzunluğu 12-15 cm’ye ulaştığı zaman yukarı kısmındaki yaprakları koparalım. Artık, 20-25 cm genişliğinde bir çiçek saksısına aktarabilirsiniz. Saksıya aktarırken kök kısmının yarısının dışarıda kalmasına mutlaka özen gösterin. 2-3 cm boşluk kalana kadar toprakla doldurmanız yeterlidir.

6. Ananas

Ananas resmi

Aldığınız ananasın meyvesini yaprak kısmından ayırın. Ayırdığınız yapraklı kısmı bir bardak suya yerleştirin. Filizlenmesini bekleyin. Daha sonra, saksıya aktarmadan önce yaprakların kök kısmını toprağa gömecek bir fide oluşturmak için 2 parmak kalınlığına gelene kadar yaprakları koparın. Artık, saksıya dikebilirsiniz.

7. Havuç

Havuç resmi

Havuçlarınızın üst kısımlarını kesin ve su dolu bir kaba yerleştirin. Filizlenmeye başladıktan sonra saksıya ekebilirsiniz. Saksının dibine küçük taşlar ekleyip drenaj oluşturun ve havuçlarınızı öyle ekin. Mutfağınızın güneş alan kısmına yerleştirin. Havuçlar güneşi çok sever, unutmayın.

8. Kuru Soğan

Kuru Soğan resmi

Öncelikle evinizde elinizin altında bulunan soğanların 2-3 tanesini bekletmek üzere kenara ayırın. Ayırdığınız soğanları birkaç parmak filizlenene kadar bekletin. Yeterince büyüyen ve filizlenen soğanlarınızın en dış katmandaki kabuğunu soyup, içerideki filizlere ve özellikle kök kısmına zarar vermeden soğanı bıçakla nazikçe ikiye ayırın. Filizi köküyle beraber kalıp şeklinde çıkardıktan sonra güneş ve su alması şartıyla saksınıza soğanlarınızı ekebilirsiniz. Ürettiğiniz soğanlardan iki üç tanesini tekrar kenara ayırıp döngüyü tekrarlayarak kendi soğan üretiminize başlamış olabilirsiniz.

9. Kişniş

Kişniş resmi

Fesleğende olduğu gibi eğer kişniş de içinde su olan bir bardağa yerleştirilecek olursa kök geliştirir. Kökler bir kez yeterince uzadıktan sonra, yapmanız gereken tek şey onları alıp bir saksıya aktarmak olacaktır. Birkaç hafta içinde yeni filizler görünmeye başlayacaktır. Birkaç ay içinde de tamamen yeni bir kişniş saksısına sahip olacaksınız.

10. Limon

Limon resmi

Limonu ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartıp, çekirdekleri ekşilikleri gidene kadar iyice yıkayın. Çekirdeklerin filizlenebilmesi için nemli olması gerekmektedir. Altında süzme delikleri olan ufak bir saksı tercih edin. Limon genişliği derinlikten daha çok sever bu yüzden derin yerine geniş bir saksı bulmaya çalışın. Toprağa 3 santimlik bir çukur açıp limon çekirdeklerini içine koyup üzerini toprakla örtün. Bir sprey şişesine su doldurup sıkarak limon çekirdeği etrafındaki toprağı nemlendirin. Toprağın nemini korumak için streç film veya minik delikler açılmış torba ile kaplayın. Saksıyı mümkün olan el bol güneş ışığını alabileceği sıcak bir yere yerleştirin. Bu noktadan sonra toprağın sürekli nemli olduğundan emin olun. Çekirdeklerin direkt ısıya veya suya maruz kalmadığından emin olun çünkü bu onların çürümesine neden olabilir. 2-3 hafta geçtikten sonra limon çekirdeğinden çıkan filiz toprağın üstünde görünmeye başlayacaktır. Artık saksının üstündeki plastiği çıkartıp filizin daha iyi hava almasını sağlamalısınız. İlk çekirdek her zaman filizlenmediği için, bir seferde pek çok çekirdek ekmenizi öneriyoruz; böylece bir limon ağacı filizlendirme şansınızı arttırırsınız. Yeterince büyüdüğünde saksıdan çıkartıp bahçenize ekebilirsiniz ve büyümesini oradan takip edebilirsiniz.

11. Nane

Nane resmi

Nane ekmenin en kolay yolu, halihazırda bir naneden dal almaktır. 20-30 santimetre derinlikte geniş bir saksı işinize yarar. Saksının fazla suyun akabilmesi için dibinde arıtması olduğuna dikkat edin. Saksıyı yeterli miktarda toprakla doldurun, yüksek besleyici değeri olan bir toprak seçin. Nane güneş ışığını sevse de ideal olan yer, biraz gölge alan yerdir. Bu bitkiyi düzenli olarak sulamak önemlidir. Toprağını nemli tutmanız bu konuda çok iyi olacaktır. Bahçenizdeki ürünler buradakilerle sınırlı kalmayabilir, bunlar sadece birkaçı. Daha fazla ürünle bahçenizdeki çeşitleri arttırabilirsiniz. Son olarak, bahçenizi düzenli sulamayı unutmayın!

Mutfağınızı Bahçeye Dönüştürün İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER