Öncelikle kuşkonmazın sap kısımlarını ayırmalısınız. Bir bıçak yardımıyla yaklaşık 2 cm kadar sap kısmından kesin.
Kuşkonmazın saplarını ve dikenli (ufak uçları) gibi gözüken kısımlarını ince kesmek çok önemlidir. Bu nedenle kuşkonmazın saplarını bir soyucu ile ince ince soymalısınız. Eğer soyucu kullanmak istemezseniz keskin bir bıçak ucu ile kuşkonmazların dikenli kısımlarından bir çizik atarak soyma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kesilmiş olarak satın aldığınız kuşkonmazın temizlenmeye ihtiyacı yoktur. Ancak sap kısmının dibinden çıkan bölümün nemli ve taze olması gerekir.
Kuşkonmazları dilerseniz soyduktan sonra bir bütün olarak veya ortadan ikiye keserek kullanabilirsiniz. Hazırlayacağınız yemeğin çeşidine göre kuşkonmazı daha küçük parçalara da bölebilirsiniz.
Kuşkonmaz yukarıdan aşağıya doğru kalınlaşan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle alt kısımlarını temizlerken yukarı tepesinde bulunan hafif kübik şekline uygun olarak inceltilmesi gerekmektedir. Pişirilirken her yerinin eşit kalınlıkta olması oldukça önemli bir konudur. Bu sebeple eşit kalınlıkta olmasına dikkat etmelisiniz.
Kuşkonmazın üzerinde bulunan toprak kalıntılarının gitmesi için yıkayabilirsiniz. Ancak genel olarak kuşkonmazlar sepetler ile satılacak yerlere gitmeden önce yüksek basınçlı sularla yıkanır. Siz yine de evde yıkamak isterseniz akan bir suyun altında kuşkonmazı tutarak yıkayabilirsiniz.
Kuşkonmaz temizlendikten sonra tuzlu suda yumuşayana kadar haşlanır. Rengini kaybetmemesi, diriliğini taze tutabilmesi için 1-2 dakika soğuk suda bekletilir ve süzülür.
Kuşkonmazların sap kısımlarını bir demet halinde kağıt havluya sarın. Poşet içerisine yerleştirin ve poşetin ağızı açık kalacak şekilde buzdolabında soğukta muhafaza edin.
Öncelikle kaynar su dolu bir tencere içerisine kuşkonmazları koyun. Kuşkonmazlar 2-3 dakika haşlandıktan sonra buzlu su dolu kase içerisine bir süzgeç yardımıyla batırıp çıkartın. Kuşkonmazlar dirileştikten sonra süzgeçten suyunu süzün. Hava almayacak bir poşet içerisine kuşkonmazları ekleyin ve havasını çıkartarak poşetin ağızını sıkıca kapatın. Derin dondurucunuzun içerisine yerleştirin.
Kuşkonmazı kahvaltılarınızda omlet yaparak değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz yumurta ile pişirebilir veya hazırladığınız omlet arasına kuşkonmazı ekleyerek yiyebilirsiniz. Kuşkonmazı omlet içerisinde kullanırken çiğ olarak ya da haşlanmış olarak çeşitlendirebilirsiniz.
Tam mevsimindeyken harika kuşkonmaz salatası yapmak ister misiniz? Salatalarınızın içerisine çiğ veya haşlanmış olarak kuşkonmaz ekleyebilir, salatanızın lezzetini arttırabilirsiniz.
Sebze ızgara sevenler burada mı? Kuşkonmazı tavuk, balık veya etlerinizin yanına pişirerek hazırlayabilirsiniz.
Klasik çorba tariflerinden uzaklaşarak farklı bir tarif ile kuşkonmaz çorbası hazırlayabilirsiniz. Üstelik yapımı ve kıvamı diğer çorbalara göre daha kolaydır.