Oran

Hamur Mayalamanın İncelikleri

tarifinisevdim
(5.0)
Ayraç
Nefis çay davetlerinizin en özel tariflerini hazırlarken kullandığınız hamurları, mayalarken sorun mu yaşıyorsunuz? Hamurunuz istediğiniz yumuşaklıkta olmuyor mu? Peki, pişirmekten ve yemekten büyük keyif aldığımız pizzalar, çörekler, poğaçaların daha lezzetli olmasını sağlayan ne? Mükemmel hamur işleri yapmanın en temel noktası hazırladığımız hamurdan geçiyor. Tam kıvamında lezzetli ve yumuşacık hamur işleri için gerekli hamur mayalama detaylarına gelin, birlikte bakalım…
Devamını Oku
|

1. Maya Çeşitleri

Maya Çeşitleri resmi

Hamur mayalamaya geçmeden önce maya çeşitlerine göz atmaya ne dersiniz? Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız 3 çeşit maya bulunmaktadır.

2. İnstant Maya

İnstant Maya resmi

Kuru hamur mayası olan İnstant mayayı suda eritmeye gerek kalmadan doğrudan una karıştırarak kullanabilirsiniz.

3. Yaş Maya

Yaş Maya  resmi

Yaş mayayı kullanmaya başlamadan önce ılık su içerisinde açmanız gerekir.

4. Kuru Maya

Kuru Maya resmi

Kuru mayayı ılık suda eritip 15 dakika beklettikten sonra una ilave ederek yoğurma işlemine başlayabilirsiniz.

5. Başarılı Bir Mayalı Hamur Hazırlamak İçin

Başarılı Bir Mayalı Hamur Hazırlamak İçin resmi

Nefis poğaçalar, pizzalar, çörekler yapmanın şimdi tam sırası tarifinize başlamadan önce dikkat etmeniz gereken, size yol gösterecek bazı ipuçlarını sizler için sıraladık.

6. Tüm Malzemeler Oda Sıcaklığında Olmalı

Tüm Malzemeler Oda Sıcaklığında Olmalı resmi

Hazırlayacağınız tarif aksi bir şey söylemiyorsa, tüm malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalı. Su ya da süt gibi malzemeler tarifte ılık olarak belirtilmişse birazcık ısıtın. Çok ısıtırsanız da soğumaya bırakın. Yüksek sıcaklık mayanızın ölmesine yol açacaktır. Düşük sıcaklıklar ise mayanızı aktive etmeyecektir.

7. Malzemeleri Tam Ölçüde Kullanmak

Malzemeleri Tam Ölçüde Kullanmak resmi

Mutfakta vakit geçirmeyi ve hamur işi yapmayı seviyorsanız küçük bir tartı kullanmanızda fayda var. Tarifte yazan ölçülere mutlaka uyun.

8. Mayanın Aktive Edilmesi

Mayanın Aktive Edilmesi resmi

Yukarıda maya çeşitlerini sıralamıştık. Hangi mayayı tercih ediyorsanız onun kullanım talimatına mutlaka uymanız gerekmektedir. Yaş veya kuru maya kullanıyorsanız ılık suda, mutlaka çözmeniz gerektiğini unutmayın.

9. Karıştırma ve Yoğurma

Karıştırma ve Yoğurma resmi

Malzemeleri sırasıyla eklemek oldukça önemlidir. Bu yüzden tarifte yazdığı gibi ilerlemeye özen göstermelisiniz. Tarifte yer alan un farklılık gösterebileceği için yanınızda her zaman bir miktar un ve su bulundurun. Hamurun iyi yoğurulup yoğurulmadığını kontrol etmek için ondan bir parça kopararak esnekliğini kontrol edebilirsiniz. Eğer, esneyip kopuyorsa yoğurmaya devam edin.

10. Mayalama

Mayalama resmi

Hamurunuzu yoğurduktan sonra oda sıcaklığında bir bez veya streçle üzerini örterek dinlendirmeye bırakın. Bu işlemle hamurunuz kabarmaya başlayacaktır. Mayalama işleminizin başarılı olup olmadığını anlamak için parmağınızla hamuru hafifçe bastırın. Eğer bastırdığınızda eski haline dönüyorsa mayalama işleminiz başarılı olmuş demektir.

11. Gazını Alma

Gazını Alma resmi

Tezgahınızı hafifçe unladıktan sonra hamurunuzu söndürmeden burada tekrar yoğurmanız ve toparlamanız yeterli olacaktır.

12. Şekil Verme

Şekil Verme resmi

Bu kısım sizin hangi tarifi uyguladığınıza bağlı. Eğer, poğaça yapacaksanız hamurunuzu küçük parçalara ayırmak için bıçak kullanabilirsiniz. Yapacağınız şekli önceden belirlemeniz oldukça önemli. Hamurunuz mayalanmaya devam ettiği için vakit kaybetmeden şekillendirmelisiniz.

13. Tepside Mayalama

Tepside Mayalama resmi

Şekil verdiğiniz hamurlarınızı tepsiye dizerek oda sıcaklığında 10-15 dakika daha mayalanmaya bırakın. Bu işlemin ardından üzerlerine yumurta sarısı sürebilir veya istediğiniz bir malzemeyle süsleyebilirsiniz.

14. Pişirme

Pişirme resmi

Tarifinizde yazan pişirme derecesine mutlaka uymalısınız. Eğer tarifinizde farklı bir şey belirtilmemişse fırınınızı önceden tam derecesine gelinceye kadar ısıtın. Pişirme süresi tarifinize göre değişiklik gösterebileceğinden ara ara fırını kontrol etmeyi unutmayın.

Hamur Mayalamanın İncelikleri İçin Yorum ve Fotoğraflar

Yorum eklemek için giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş Yap ya da Üye Ol

TARİFİNİ SEVDİM'E
ÜYE OLUN KAZANIN!
Üye olarak size özel bir tarif defteri oluşturabilir, beğendiğiniz tarifleri ve püf noktalarını defterinize ekleyebilir; kendi tariflerinizi, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Tarifini Sevdim'deki yarışmalara katılabilir, hediyeler kazanabilirsiniz.

En Yeniler

Videolu ve Resimli Yemek Tarifleri Sitesi

KATEGORİLER

TÜM KATEGORİLER