Sirke, şekerli çözeltilerin mayalanmasıyla oluşan ve asetik asit barındıran sulu bir çözeltidir. Başka bir deyişle, sirke bakterisi adı verilen mikroorganizmaların yapmış olduğu bir mayalama işlemidir. Ev yapımı sirke nasıl yapılır? Sorusunun cevabının tüm detayları için tıklayınız.Ev Yapımı Sirke Nasıl Yapılır
Salatamızı lezzetlendirmenin çok daha ötesinde bir lezzet olan sirkenin çeşitlerini incelemeye hazır mısınız?
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan elma sirkesi kan dolaşımınızı ve tansiyonunuzu düzenler. Ayrıca sivilce, çil ve yaşlılık lekelerine iyi gelir. Evde kendi elma sirkenizi zahmetsizce yapabilirsiniz. Kızarmış et yemekleri ve kek tariflerinde aynı zamanda ketçap yapımında da kullanabilirsiniz.
Sirke dünyasının kralı olarak adlandırılır. Yıllarca tahta fıçılarda saklanan sirkenin üretiminin zor olması sebebiyle fiyatı pahalıdır. Balzamik sirke eskidikçe değerlenir. Beyaz balzamik sirke, geleneksel balzamik sirke ile aynı işlem kullanılarak yapılır. Tek farkı üzümün karamelize edilmeyip sadece azaltılması gerekir. Bu sayede altın rengini korur. Salata ve soslara tatlandırıcı olarak kullanılır. Makarna ve tavuk gibi yemeklerde de lezzet verici olarak kullanılır.
Siyah pirinç sirkesi olarak da bilinen siyah sirke, Çin mutfağında oldukça popülerdir. Tadı oldukça hafif olan bu sirke rengini alana kadar kapalı bir güveçte mayalanır. Uzak Doğu mutfağına özgü yemeklerin içine eklenir. Suşi ve somon balığı üzerine dökülür ve balık yemeklerinin içine katılır. Ayrıca, salatalara sos yapılır ve turşu hazırlarken turşunun içine eklenir.
Genellikle mısırdan yapılan beyaz sirke neredeyse asit dışında fark edilmeyen bir tada sahiptir. Temizlik işlerinin baş ürünü olan beyaz sirke ayrıca yiyecekleri salamura etmek için de kullanılır.
Elma sirkesi, balzamik ve üzüm sirkeleri dışında olan meyvelerden yapılan sirkelerdir. Ahududu sirkesi veya frenküzümü sirkesi bu sirkelere birer örnektir. Piyasada oldukça fazla meyve sirkesi mevcuttur. Meyve sirkeleri göz alıcı renkleri ve nefis tatlarıyla dikkat çekerler. Ahududu sirkesi bağışıklık sisteminizi uyarır ve canlılık hissi verirken, frenküzümü sirkesi de doku iltihaplarında oldukça etkilidir.
Arpadan yapılır ve diğer sirkelere oranla daha yoğun bir kıvama sahiptir. Balık ve cipslerle harika bir uyum yakalayan malt sirkesini ayrıca etlerinizi marine yapmakta kullanabilirsiniz. Izgara somun ya da tavukla da mükemmel bir uyum sağlar.
Tadı diğer sirkelere oranla daha tatlıdır. Tam bir şifa kaynağı olan pirinç sirkesi turşu ve soslara lezzet katmak için harika bir malzemedir. İyi bir yağ yakıcı olduğundan diyet yapan ve zayıflamak isteyenler için yararlı bir üründür. Ayrıca doğal bir toniktir. Ev temizliğinde de oldukça başarılı bir dezenfektandır.
Vitamin ve mineral deposu olan üzüm sirkesi bol miktarda probiyotik içerir. Ayrıca iştahı bastırır ve insülin seviyesini düşürür. Hem salatalar hem de çeşitli soslar için mükemmel bir üründür.
Sirkeler genellikle salatalar, çorbalar ve çeşitli sosları lezzetlendirmekte kullandığımız ürünlerdir. Ancak sirkenin kullanım alanları elbette bunlarla sınırlı değildir. Bu alanlara bakmaya ne dersiniz? İşte, başlıyoruz.
Mükemmel bir pasta hamuru yapmak için elma sirkesi kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, doğru duydunuz. Elma sirkesi! Meyveli bir turta hazırlarken kullanabilirsiniz. Aynı zamanda lezzetli yumuşacık bir kek için balzamik sirke de kullanılabilir.
Ev yapımı meyve şuruplarınızın içine soğuduktan sonra bir çorba kaşığı sirke ekleyebilirsiniz.
Evet, yanlış değil. Bir bardak süte bir çorba kaşığı sirke ekleyin ve beş dakika bekleyin. Ayranınız hazır. Evde yoğurt kalmadıysa alternatif bir yöntem olarak kullanabilirsiniz.
Meyve ve sebzelerinizi yemeden önce, gizli kirleri, tarım ilaçlarını ve hatta küçük böcekleri yok etmek için, 4 litre soğuk suyun içine 4 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin sebze ve meyvelerinizi bekletin ve durulayın.
Yumurtaların daha iyi haşlanmasına yardım eder. Yumurta haşladığınız suya litre başına 2 çorba kaşığı sirke ekleyerek, yumurtanızın çatlamasını önleyebilir ve kabuğunun daha kolay soyulmasını sağlayabilirsiniz.
Yemek hazırladıktan sonra ellerinize sinen soğan, sarımsak ve balık kokusunu çıkarmak çok zordur. Sebzelerinizi dilimlemeden ya da balıkları temizlemeden önce biraz sirkeyle ellerinizi ovalamanız işe yarayacaktır. Aynı zamanda pancar gibi sebzeleri doğrayıp hazırlarken elleriniz boyanırsa sirke ile temizleyebilirsiniz.
Beyaz sirke ev temizliğinde en iyi yardımcınız. Kızartma işini bitirdiğinizde ocağın üstüne, duvarlara sıçrayan yağ damlacıklarını temizlemek için, bunları seyreltilmiş sirkeye batırılmış sünger ile silebilirsiniz. Durulamak için soğuk suyla ıslatılmış başka bir sünger kullanın, sonra da yumuşak bir bezle kurutun. Kahve makineleri, kettle, musluk ve duş başlıklarında oluşan kireç lekelerini gidermek içinde mükemmel bir temizlik ürünü.
Bir miktar elma sirkesiyle kepeklerden kurtulabilirsiniz. Durulama suyunuza elma sirkesi ekleyerek şampuan kalıntılarından ve kepekten saçlarınızı arındırın. Aynı zamanda cildiniz için tonik olarak kullanabilirsiniz.