Şeker ilavesi, beslenmenin en sağlıksız yönlerinden biridir. İnsanların çoğu gereğinden fazla şeker tüketiyor. Fazla früktoz tüketmek karaciğerin yorulmasına neden olmaktadır. Aşırı früktoz alımı karaciğer yağlanmasının nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Tüm bunların yanı sıra, hiçbir besin maddesi olmayan şekerin fazla kullanımı boş kalori almamızı sağlar. Uzmanların çoğu fazla şeker tüketiminin zararlı olduğu konusunda hemfikirler. Bu nedenle, çoğu başarılı diyet, ilave şekeri kesmeyi öncelik haline getirmektedir.
Beslenme uzmanlarının sağlıksız olduğu konusunda anlaştıkları bir başka bileşen de rafine karbonhidratlardır. En yaygın rafine karbonhidratlardan biri de günlük yaşamımızda çok tükettiğimiz buğday unudur. Rafine tahıllar, tam tahılların işlenmesiyle üretilirler. Kalorileri yüksek olmalarına rağmen neredeyse hiçbir temel besin maddesi içermezler. Paleo ve düşük karbonhidrat diyeti gibi bazı diyetler tahılları tamamen ortadan kaldırsa da, tüm başarılı diyetler rafine tahılları sınırlandırılmasını veya bunların daha sağlıklı eşleriyle değiştirilmesini vurgulamaktadır.
Bitkisel yağlar binlerce yıldır var olsalar da rafine yağların üretimi 20. yüzyılın başlarına kadar başlamamıştır. Bu yağlara örnek olarak; soya fasulyesi yağı, kanola yağı, mısır yağı, pamuk tohumu yağı gösterilebilir. Omega-6 yağı kötü kolesterolü tetikliyor. Kalp hastalıklarını tetikleyip tetiklemediği konusu ise tartışmalı. Bu yağlar yerine zeytinyağı veya diğer omega-6 oranı düşük yağları tercih edebilirsiniz.
Trans yağlar genellikle bitkisel yağların hidrojenlenmesiyle yapılır, oda sıcaklığında katı hale gelen yağ, raf ömrünü arttırır. Pek çok araştırmada trans yağların kalp hastalıklarında artışa sebep olduğu belirtiliyor. Hatta bazı ülkelerde trans yağ kullanımı kısıtlanmış veya yasaklanmıştır.
Birçok diyet şekilleri yiyecekleri sınırlandırıyor veya ortadan kaldırıyor. Örneğin bitki bazlı diyetler hayvansal gıdaları en aza indirir veya tamamen kaldırır. Düşük karbonhidrat ve paleo diyetleri de tahılları yasaklar. Bununla birlikte, bazı diyetler tıpkı düşük karbonhidrat diyetinde olduğu gibi karbonhidrat bakımından zengin, nişastalı sebzeleri kısıtlayabilir. Ancak bütün sağlıklı diyetler bol miktarda sebze içerir. Sebzeler antioksidanlar, besinler ve lif bakımından yüksek besinlerdir. Kilo vermeyi kolaylaştırır ve bağırsak bakterilerini besler.
Başarılı diyetlerin ortak noktalarından biri de kalori kısıtlaması yerine bütün tek bileşenli yiyeceklerin önemini vurgulamalarıdır. Kilo vermek için kaloriler önemli olsa da, yediğiniz besinlere bakmadan kalori sınırlaması uzun vadede nadiren etkili olmaktadır. Kilo vermeye veya kalorileri kısıtlamaya çalışmak yerine, vücudunuzu doğru besleyerek daha sağlıklı olmaya çalışın.