Sert kabuklu meyve türlerinden biri olan demirhindi ile harika bir şerbet hazırlayabilirsiniz. Malzemeler: 180-200 gr demirhindi, 2 litre su, 2 adet tane karanfil, 1 adet çubuk tarçın, 1 su bardağı toz şeker. Hazırlanışı: İlk önce demirhindinin kabuklarını ayıklayın ve temizleyin. Daha sonra bir tencereye koyun ve üzerine içme suyunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve 1 gece bekletin. 1 gece bekledikten sonra tencereye karanfilleri, çubuk tarçını ve toz şekeri ekleyin ve kaynaması için kısık ateşli ocağa koyun. 1,5 saat kadar kaynattığınız şerbeti ocağın üzerinden alın ve soğumaya bırakın. Soğuması için bıraktığınız şerbetin posası tencerenin dibine çöktüğünde, süzerek posasından ayırın ve buzdolabında soğutun ve soğuk servis edin.
Kırmızı rengi, lezzeti ve faydalarıyla sıkça tüketilen kızılcık şerbetiyle sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Malzemeler: Yarım kg kurutulmuş kızılcık, 8 su bardağı su, 2 su bardağı toz şeker. Hazırlanışı: Kızılcık ve suyu bir tencereye alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra süzgeçten geçirin. Tozşeker ilave edin ve 15-20 dakika daha kaynatın. Soğuduktan sonra servis yapın.
Özellikle öksürüğe iyi gelmesi ve göğsü yumuşatmasından dolayı eski zamanlarda çokça tüketilen bir içecek olan Gülhatmi şerbetinin şifa dolu lezzetini bardaklara doldurmaya hazır mısınız? Malzemeler: 250 gram kuru gülhatmi, 500 gram toz şeker, 4 adet yıldız anason, 1 litre su. Hazırlanışı: Tüm malzemeyi bir tencereye alıp karıştırın. Ocağa alın. Kısık ateşte 1 saat pişirin ve süzün. Soğuduktan sonra arzunuza göre buz ekleyerek servis edin.
Kabuk tarçın, hemen hemen tüm meyve şerbetlerine, kaynatma aşamasında eklenebildiği gibi tek başına şerbeti de yapılabiliyordu. İşte başrol olduğu Tarçın Şerbeti tarifi. Malzemeler: 3 adet çubuk tarçın, 5 adet tane karanfil, 2,5 litre su, 1 su bardağı toz şeker. Hazırlanışı: Çubuk tarçını, şekeri ve suyu bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynamaya başladıktan 8 dakika sonra tarçınları çıkarın ve tencereyi ocaktan alın. Karışıma karanfilleri ekleyin ve soğumaya bırakın. Tamamen soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın ve soğuk olarak servis edin.
Eski zamanlarda kahve yanında servis edilen en özel lezzetlerden biri olarak bilinmektedir. Yüzyıllardır vazgeçilemeyen gül şerbeti, pembe rengiyle sunumlarınızı renklendirirken lezzetiyle de damaklarınızı şenlendirecek. Şurup için malzemeler: 170 gram kırmızı/pembe kokulu gül yaprağı (Isparta gülü), 1 su bardağı toz şeker. Şerbet için malzemeler: 1 çay bardağı gül şurubu, 2 limon suyu, toz şeker, soğuk su. Hazırlanışı: Şurubu yapmak için önce gül yapraklarını yıkayın ve derin bir kaba alın. Üzerine 1 su bardağı toz şeker katın ve 15-20 dakika kadar yoğurun. Kabın ağzını streç filmle kapatıp buzdolabına koyun ve bir gece bekletin. Ertesi gün şurubu süzün. Şerbeti için limon suyuna 1 çay bardağı şeker ekleyin ve su ilave ederek karıştırın. Daha sonra soğuk su ilave edin. Bu karışıma gül şurubunu azar azar ekleyerek karıştırın. Soğuk olarak servis edin.
Ayva şerbeti iştah açıcı, güç verici olarak, boğaz ve mide rahatsızlıklarında eskilerin şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Malzemeler: 2 adet ayva, 1 litre su, 2 su bardağı toz şeker, 5-6 adet tane karanfil. Hazırlanışı:2 adet ayvayı kabukları ve çekirdekleriyle birlikte elma dilim şeklinde dilimleyin. Üzerine 1 litre su ve 2 su bardağı toz şekeri ilave ederek kaynatın. Şerbetiniz kıvam ve renk aldıktan sonra ocaktan alın. Dilerseniz ihtiyaca göre su eklemesi yapabilirsiniz. Soğutma işleminden sonra afiyetle içebilirsiniz.
Kolayca hazırlayabileceğiniz nar şerbetini ramazan ve sahur sofralarınıza rengiyle, muhteşem kokusuyla davet edebilirsiniz. Malzemeler: 1 litre su, 2 su bardağı nar tanesi, 5 çorba kaşığı toz şeker. Hazırlanışı: Ayıkladığınız nar tanelerini tencere içerisine alın. Üzerine toz şekeri ilave ettikten sonra biraz ovun. Karışımın üzerine 1 litre suyu ilave edin. Nar tanelerinin rengi pembe olana dek bir taşım kaynatın. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis edin.
Mide rahatsızlıklarına çok iyi geldiği bilinen zencefil, üst solunum yolunu da rahatlatan baharat türlerinden biridir. Zencefil şerbetiyle midenizi dinlendirebilir, oluşabilecek hazımsızlık problemlerinizi de giderebilirsiniz. Malzemeler: Bir kök taze zencefil, Bir adet limon, damak tadınıza göre bal. Hazırlanışı: Bir kök taze zencefili soyduktan sonra ince ince dilimleyin. Bir adet limonu dilimleyin. Derin ve orta boy kavanoz içerisine koyun. Üzerine dilediğiniz miktarda bal ilave edin. Kavanozun ağzını kapatarak buzdolabına koyun. Zencefil şurubunuz bir gece beklettikten sonra servise hazır.
Mayhoş tadıyla ferahlatan koruk şerbeti, ekşimsi tatlardan hoşlananlar için ideal bir içecek seçeneğidir. Malzemeler: 500 gram koruk (Olmamış üzüm), 1 litre su, 2 su bardağı toz şeker. Hazırlanışı: Korukları tencereye alın ve iki su bardağı toz şekeri ekleyin. Ardından 1 litre suyu da ilave edin. Kaynadıktan sonra ateşten alın. Dilediğiniz koyuluğa gelene kadar su eklemesi yapabilirsiniz. Şerbetinizi soğumaya bırakıp içebilirsiniz.
Faydaları saymakla bitmeyen nane limon şerbeti, C vitamini deposu olmasıyla da sıkça tercih edilmektedir. Malzemeler: 5 adet limon, 1,5 su bardağı toz şeker, yarım demet nane (kıyılmış), 7-8 su bardağı su. Hazırlanışı: Limonları kesip suyunu sıkın, bu suyu kabuklarıyla birlikte cam bir kasede şeker ile karıştırıp ağzını kapatın, buzdolabında 1 gün bekletin. Daha sonra suyu güzelce şekeri eritene kadar beklettiğiniz limon suyuna karıştırın, naneyi ilave edip 15 dakika nane ile bekletin, sonra süzün, taze nane yapraklarıyla birlikte servis yapın.